Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De VS en China wachten; de Oranje volleybalsters moeten nu excelleren

Home

Fred Buddenberg

© EPA

Met een simpele zege op Servië plaatsten de Nederlandse volleybalsters zich bij de beste zes landen van het WK. Daar wachten na het weekend tegenstanders van formaat. 

Met als tegenstanders de nummers een en twee van de wereld, China en de Verenigde Staten, staan de Nederlandse volleybalsters voor een zware opgave om de laatste vier van het WK in Japan te bereiken. Nederland begint de derde fase van het toernooi maandag in Nagoya tegen titelhouder de Verenigde Staten en dinsdag wacht de confrontatie met olympisch kampioen China.

Lees verder na de advertentie

De nummers een en twee uit groep H plaatsen zich voor de halve finales. Zij treffen in de strijd om de medailles de bovenste twee landen uit groep G, die wordt gevormd door Italië, Japan en Servië. Opvallende afwezigen in de eindfase van het achttiende WK zijn Rusland, wereldkampioen in 2006 en 2010, en Brazilië, dat op de laatste drie edities steevast het erepodium haalde.

Sportvrouw pur sang Sloetjes vond het jammer dat de Servische vrouwen niet knokten

De Nederlandse vrouwen zullen de mouwen moeten opstropen om het beoogde doel op het WK, een medaille, te bereiken. In de Final Six van de Volleybal Nations League verloren ze deze zomer nog met 3-0 van China, dat de eerste editie van dat prestigieuze evenement wist te winnen. In de halve eindstrijd van de Olympische Spelen in Rio was China met 3-1 te sterk voor Oranje, toen nog gecoacht door Giovanni Guidetti.

Niet bemoedigend

Zijn opvolger Jamie Morrison maakte in Rio deel uit van de technische staf van de Verenigde Staten, die in de strijd om het brons Nederland met 3-1 de baas waren. De Verenigde Staten en Nederland kwamen elkaar tien keer tegen op WK’s en Olympische Spelen en tien keer ging de winst naar de Amerikaanse vrouwen. In mei zegevierden de VS in de Volleybal Nations League nog met 3-0.

Geen bemoedigende statistieken voor Nederland dat de tweede groepsfase afsloot met een 3-0 zege op Servië. Een wedstrijd die met enige angst tegemoetgezien werd. Bij een 3-0 nederlaag en een 3-0 overwinning van Brazilië op Japan zou Nederland uitgeschakeld zijn. Zover kwam het niet, helemaal niet zelfs. Na het binnenhalen van de eerste set tegen Servië was de ploeg van Morrison al zeker van de Final Six.

Nederland had niets te vrezen van het reeds geplaatste Servië. De ploeg maakte een ongeïnspireerde indruk en bondscoach Zoran Terzic hield voor de tweede wedstrijd op rij zijn sterspeelster Tijana Boskovic aan de kant. Dat was al een teken van capitulatie want zonder de buitenaanvalster van het Turkse Eczacibasi is Servië als een kanon zonder kogels. In de door Servië gewonnen EK-finale van vorig jaar in Baku tegen Nederland tekende zij voor 29 punten.

Historische drempel

De rol van Boskovic in de Servische ploeg is van evenveel waarde als de rol van Lonneke Sloetjes in de Nederlandse ploeg. De diagonaalspeelster van het Turkse Vakifbank erkende dat zij voor het duel met Servië slecht had geslapen. In de opnieuw matig bezette Nippon Gaishi Hall sloeg zij de spanning uit het lijf. Met 23 punten nam Sloetjes Nederland bij de hand en al na 67 minuten maakte zij met een smash via het Servische blok een einde aan de ongelijke strijd: 25-16, 25-12 en 25-20.

De cijfers laten zien dat de 27-jarige Sloetjes met een goed toernooi bezig is. In drie staatjes, die van ­topscoorster, beste aanvalster en beste serveerster staat zij bij de beste drie. De sportvrouw pur sang vond het jammer dat de Servische vrouwen niet knokten voor een goed resultaat. Daarom voelde het voor haar niet als een echte overwinning, zei de vrouw van de wedstrijd na afloop.

Met het bereiken van de Final Six overschreed Nederland een historische drempel. De beste prestatie ooit op een WK, zevende in 1998 in Japan, is na twintig jaar uit de boeken. Maar het hoofddoel is het behalen van een medaille. Met China en de Verenigde Staten als komende tegenstanders zal Nederland wel boven zichzelf moeten uitstijgen. 

Lees ook

Oranje krijgt een lesje vechtlust van Brazilië

De gezichten van de Nederlandse speelsters stonden bedrukt. Na de goede serie van zeven winstpartijen op rij hadden ze het vertrouwen dat ze Brazilië konden verslaan. Maar nee.

Deel dit artikel

Sportvrouw pur sang Sloetjes vond het jammer dat de Servische vrouwen niet knokten