Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De voorspellende groene vingers waren wel erg nat

Home

Vincent Dekker

VS-president Obama stelde eerder dit jaar in Boulder City in de Amerikaanse staat Nevada een groot zonnepark in gebruik. © AFP
Weblog

Hoeveel stroom produceren windmolens nu wereldwijd? Als je deskundige voorspellers uit 2000 mag geloven is dat zo'n 30 GigaWatt. Maar hun natte vingers zaten er vet naast. In 2010 ging het al om 200 GW.

Dankzij Michael Noble van Fresh Energy kan ik u een paar cijfers melden die groene-stroomliefhebbers warm rood van blijdschap kunnen doen kleuren. Noble publiceerde een lijstje met wat er in 2000 door deskundigen voor 2010 aan groene stroom werd verwacht en vergeleek dit met de werkelijkheid. (Het lijstje stamt al uit juni, waarmee maar weer eens wordt aangetoond dat ook 'oud' nieuws een mens heel vrolijk kan stemmen. Mij althans in ieder geval.)

Zo meldt Noble dat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in 2000 voorspelde dat de wereld in 2020 3 procent van haar stroom uit duurzame bronnen zou halen, waterkacht niet meegerekend. Dat percentage was al in 2008 een feit.
Dezelfde IEA dacht dat de wereld in 2010 30 GigaWatt aan stroom van windmolens zou krijgen, maar in feite was de windmolencapaciteit in 2010 bijna zeven keer zo groot.
Anderen berekenden wat windmolens in de VS zouden bijdragen: 10 GW in 2010. Maar dat werd al in 2006 bereikt, en inmiddels staan er in de VS molens met 40 GW aan capaciteit. Voor Europa was de voorspelling 50 GW in 2010, terwijl het in 2012 al 84 GW is. Voorspellen blijkt vooral in China héél moeilijk. De 2 GW die in 2010 werd verwacht, werd 45 GW en terwijl in 2000 voor 2020 3,7 GW aan windmolencapaciteit werd voorzien, luiden de prognose voor 2020 nu 150 GW.
De voorspoedige ontwikkeling heeft uiteraard alles te maken met het feit dat windmolens op land nu stroom leveren voor een prijs die gelijk is aan of lager dan de goedkoopste grijze stroom, die uit kolencentrales.
Zo ver is het met zonnepanelen nog niet, maar ook hier overtreft de werkelijkheid alle voorspellingen. Zo werd rond 2000 door diverse deskundigen gezegd dat vanaf 2010 jaarlijks wereldwijd voor 1 GW aan zonnepanelen zou worden verkocht. Het werd 17 keer zo veel.
Hier speelt Europa overduidelijk de eerste viool, vooral dankzij Duitsland en Italië, en ondanks Nederland. De ontwikkeling gaat hier onverdroten door. Zo voegde in 2011 alleen Europa al meer dan 21 GW aan nieuw capaciteit toe.
Ook hier spelen grote prijsdalingen een zeer positeve rol. Maar zowel bij wind als bij zon geldt ook dat de politiek een belangrijke vinger in de pap heeft. Door gegarandeerde prijzen af te spreken voor wind- en zonne-energie kwam de schaalvergroting op gang die de prijsdalingen mogelijk maakten. Wie het effect van wel of geen stimulering wil zien, hoeft maar naar het verschil tussen Nederland en Vlaanderen te kijken.

Meer energienieuws, goed én slecht, krijgt u ook via Twitter van mij: @VincentDekker4.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie