Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De uitwisseling van fiscale deals wordt toch nog dit jaar voltooid

Home

Jan Kleinnijenhuis

© ANP

De fiscus gaat belastingafspraken met EU-lidstaten delen, terwijl er nog onderzoek loopt naar de totstandkoming ervan.

Of ze volgens de regels zijn afgegeven wordt nog onderzocht, maar de Belastingdienst zal in elk geval ruim 4.000 belastingafspraken nog dit jaar gaan delen met andere EU-lidstaten. Die toezegging doet de fiscus in zijn halfjaarlijkse verslag van werkzaamheden. Daarmee voldoet de Belastingdienst toch aan de Europese eis dat belastingafspraken voor 2018 uitgewisseld moeten zijn.

Lees verder na de advertentie
Fiscale afspraken delen met andere EU-landen zou be­las­ting­ont­wij­king moeten tegengaan

Het uitwisselen van afspraken met bedrijven is in Europa eind 2015 afgesproken, als middel om belastingontwijking tegen te gaan. Door de fiscus in andere landen te informeren over de geheime afspraken kunnen bedrijven moeilijker belasting ontwijken, is het idee. Maar de Belastingdienst meldde al snel grote moeite te hebben aan die eis te voldoen. Afspraken met bedrijven zijn grotendeels niet centraal vastgelegd, zodat inspecteurs handmatig zo’n 13.000 belastingdossiers hebben doorzocht. Volgens de fiscus komen daarvan ruim 4000 in aanmerking voor uitwisseling – dat gaat om belastingafspraken die tussen 2012 en 2016 zijn gemaakt.

Rulings

Begin dit jaar meldde staatssecretaris Snels voorganger Wiebes aan de Tweede Kamer dat de Belastingdienst de Europese deadline niet zou halen. Recent meldde Snel zelf nog dat hij de Kamer pas begin volgend jaar over de stand van zaken zou informeren.

Drie weken geleden kondigde Snel een onderzoek aan naar die ruim 4000 zogeheten rulings. Dat was een reactie op een publicatie in deze krant over een afspraak tussen de fiscus en de Amerikaanse multinational Procter & Gamble, die volgens de staatssecretaris niet volgens de eigen regels tot stand was gekomen. Snel wil nu weten hoe het zit met die andere duizenden afspraken, en of de juist procedure daar wel is gevolgd. Begin volgend jaar moet dat onderzoek zijn afgerond.

In het halfjaarlijkse verslag van de Be­las­ting­dienst wordt niet duidelijk waarom er zo’n groot verschil zit in aantallen tussen de oude en de nieuwe rulings.

Verschil

Dat onderzoek is geen belemmering om de uitwisseling van de afspraken binnen Europa op te schorten, zegt een woordvoerder van Snel. “We hoeven daar niet op te wachten. De rulings worden volgens afspraak uitgewisseld.” Dan gaat het om de ‘oude’ rulings, die tussen 2012 en 2016 zijn afgegeven, en alle ‘nieuwe’ rulings: belastingafspraken die vanaf 1 januari 2017 zijn gesloten.

In het halfjaarlijkse verslag van de Belastingdienst wordt niet duidelijk waarom er zo’n groot verschil zit in aantallen tussen de oude en de nieuwe rulings. De Belastingdienst zegt jaarlijks 2000 nieuwe rulings, dus afspraken vanaf dit jaar, uit te wisselen. Voor de periode 2012-2016 wisselt de Belastingdienst gemiddeld 800 rulings per jaar uit, maar een verklaring voor dat verschil heeft de fiscus vooralsnog niet gegeven.

De Belastingdienst meldt in zijn verslag ook nog dat het niet gaat voldoen aan een toezegging van voormalig staatssecretaris Wiebes aan de Tweede Kamer. Wiebes wilde ieder jaar nagaan of de fiscus via de afspraken met bedrijven in feite belastingkorting geeft. De Belastingdienst stelt nu: “Er worden geen afspraken gemaakt over van de wet afwijkende belastingtarieven”, en zal er om die reden niet over rapporteren.

Mogelijk vervolging na Panama Papers

De Belastingdienst overweegt strafrechtelijke vervolging van een aantal belastingplichtigen die zijn opgedoken in de zogeheten Panama Papers. Dat meldt de fiscus in zijn halfjaarlijkse verslag. Om hoeveel mensen het gaat en wat de aard van de mogelijke delicten zijn, zegt de Belastingdienst niet.

Vorig jaar publiceerden tientallen media wereldwijd, waaronder Trouw en het FD in Nederland, over de administratie van het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca, dat vennootschappen opzet in belastingparadijzen. Nadat een deel van die gegevens was vrijgegeven door het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten­­ ICIJ, ging de Belastingdienst op zoek naar Nederlandse namen.

In totaal heeft de fiscus 475 Nederlandse­­ personen of rechtspersonen gevonden, waarvan 243 belastingplichtigen een brief hebben gekregen. Tot nog toe is er voor 3 miljoen euro aan naheffingen opgelegd, meldt de fiscus.

Lees ook: 

Belastinginspecteur liet Procter & Gamble 676 miljoen dollar doorsluizen
Zeven vragen over de omstreden ruling met de fiscus

Deel dit artikel

Fiscale afspraken delen met andere EU-landen zou be­las­ting­ont­wij­king moeten tegengaan

In het halfjaarlijkse verslag van de Be­las­ting­dienst wordt niet duidelijk waarom er zo’n groot verschil zit in aantallen tussen de oude en de nieuwe rulings.