Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De twee kemphanen van weleer moeten nu gaan samenwerken

Home

Lex Oomkes

Mark Rutte (links) en Emile Roemer in de Tweede Kamer, in mei. © ANP
Column

De verkiezingen worden een tweestrijd tussen Roemer en Rutte met als volkomen oninteressante, maar kennelijk toch o zo spannende vraag wie de grootste wordt, de Socialistische Partij of de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

De vraag alleen al is een aanfluiting voor de representatieve democratie met zijn coalitieregeringen, maar vooruit. Wij bij de media doen niet moeilijk. We doen graag mee aan deze versimpeling van de werkelijkheid. Kunnen we tenminste de verslaggeving overzichtelijk houden en de verkiezingen reduceren tot een strijd tussen twee mensen van vlees en bloed. We moeten het de kiezer (en uiteraard onszelf) niet moeilijker maken dan het al is.

Media doen dankbaar mee
De andere partijen dreigen in de aangekondigde, bijna geplande, tweestrijd tussen Rutte en Roemer vermalen te worden. Als de peilingen inderdaad de indruk bevestigen dat de vraag is of de liberale conservatief Mark Rutte aanvoerder wordt van de grootste partij dan wel de als authentieke, goedmoedige sociaal-democraat neergezette Emile Roemer, zal die tweestrijd in de campagne steeds centraal komen te staan. De twee partijen zullen het graag bevorderen en de media, die hun aandacht nu eenmaal niet permanent verdelen kunnen, doen dankbaar mee.

Het is ook allemaal wel erg aantrekkelijk. De strijd tussen twee grote politieke stromingen, maakt een verkiezingsstrijd immers heerlijk overzichtelijk. Lekker ouderwets: je bent links of je bent rechts, alles daartussenin is hinderlijke ruis.

Marginalisering van het politieke midden
In zijn column in De Volkskrant van een aantal weken geleden wees voormalig PvdA-leider Wouter Bos op de nog te weinig onderkende politieke crisis die hem, vergeleken met andere huidige crises, nog de meeste zorgen baart. Die crisis bestaat volgens hem uit een steeds verdere marginalisering van het politieke midden. Sterker, er zijn te veel aanwijzingen dat partijen in dat midden in hun strategie vooral zoeken naar mogelijkheden om die positie te verlaten.

Bos zag in uitlatingen in interviews met CDA-leider Van Haersma Buma en zijn PvdA-collega Samsom echter een lichtpuntje. Daar waar de grote CDA-strateeg van de laatste formatie, Maxime Verhagen, in de Tweede Kamer twee jaar geleden nog eens de woorden van zijn verre voorganger Nolens herhaalde (alleen in uiterste noodzaak kon er sprake zijn van samenwerking met sociaal-democraten), pleitte Van Haersma Buma voor toenadering tot de PvdA. Hij zocht de gemeenschappelijke noemer tussen zijn partij en de PvdA. Het midden moest maar eens van zich afbijten.

Even vergeten
Samsom nam in Trouw aan het begin van de zomer die handschoen op. De beide partijen, aldus de PvdA-leider, zijn de enige die nog de ambitie hebben de samenleving bij elkaar te houden. Dat Samsom zich eerder vooral richtte op de SP voor samenwerking, was hij even vergeten. Hopelijk maakt hij de komende weken niet de draai terug.

CDA en PvdA zullen 12 september klappen krijgen. De kans dat het tij nog keert is niet groot, maar door meer nadruk te leggen op onderlinge samenwerking zou er nog behoorlijk wat zand in de machine van Roemer en Rutte gegooid kunnen worden. Samenwerking tussen de twee partijen, die ooit hetzelfde spelletje speelden en streden om de vraag wie de grootste wordt. Het kan verkeren.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie