Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De terugkeer van het straatkraantje

Home

Joris Belgers

Een oude waterpomp in Ommen. © ANP

Het waterkraantje maakt een comeback in het Nederlandse straatbeeld. Tenminste, als het aan de Nederlandse waterbedrijven ligt: die willen voor 2020 duizenden openbare waterpunten in steden en op het platteland plaatsen. Dit maakte de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin) gisteren bekend.

Er zijn al ruim honderd van die waterpunten en dat moeten er aanzienlijk meer worden. Waarom? "Het is eigenlijk ongelofelijk wat er in Nederland uit de kraan komt", jubelt een woordvoerder van waterbedrijf Vitens. "Ons kraanwater kan zich makkelijk meten met flesjeswater en is stukken beter voor het milieu." Vitens plaatste al zo'n vijftig openbare drinkpunten.

Dorstige hardlopers
Bekend zijn de Amsterdamse waterhappertjes waar dorstige hardlopers zich in onder meer het Vondelpark aan laven, en zulke kraantjes moeten overal in grote steden verschijnen. Maar ook buiten de stad, langs fiets- en wandelroutes, op plekken waar mensen samenkomen en hun flesjes kunnen vullen.

Want er is behoefte aan, menen de waterbedrijven. Gemeenten krijgen steeds meer aanvragen om een waterpunt te plaatsen. En hoewel ze hun achterban er weinig over horen, zijn de Wandelsportbond en Fietsersbond zeker enthousiast: "Je kunt niet bij elk café dat je onderweg tegenkomt zomaar je flesje bijvullen. Als het zoals vandaag wat warmer is, zijn die zo leeg", meldt de Fietsersbond.

Nostalgie
Is dit nu de terugkeer van de klassieke dorpspomp? "Die was nodig omdat een hoop mensen vroeger geen wateraansluiting hadden", zegt Mark Zoon namens Vewin. "Die nostalgie is aardig, maar naar die afhankelijkheid keren we natuurlijk niet terug. Nu willen we dorstlessen op de korte termijn."

De kraantjes moeten wel net als vroeger verrijzen op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Bijvoorbeeld op treinstations. Stichting Join the Pipe, die zich al vier jaar bezighoudt met de promotie van kraanwater, zou daar dolgraag wat drinkpunten zien. De NS liggen tot nu toe dwars, die verdienen in hun kiosken immers aan de verkoop van bronwater. De stichting is al een tijdje met het spoorbedrijf in gesprek. "Onze waterpunten staan op sommige plaatsen ook al voor de stations, die kunnen er net zo goed óp komen", vindt Esther Somers van Join the Pipe.

3000 euro
De moderne straatkraantjes die haar stichting levert, kosten drieduizend euro, maar dan heb je ook wat. "Een ervan staat op het Leidseplein in Amsterdam, die heeft twee Koninginnedagen en een Ajaxhuldiging overleefd." De waterkosten zijn verwaarloosbaar: Uit die op het drukke Leidseplein wordt jaarlijks 25.000 liter getapt, wat zo'n 40 euro kost. De gemeente betaalt en zorgt voor het onderhoud. Sommige waterbedrijven sluiten de pompen gratis aan.

De openbare waterkraan past in een trend, denkt Somers. Mensen met flesjes Spa, Evian of Perrier kleuren nog altijd het straatbeeld, maar dat er een omslag in het denken komt, staat volgens haar vast. "Net zoals over roken. Steeds meer mensen zien in dat waterflesjes schadelijk zijn voor het milieu. Wij willen kraanwater weer hip maken. 'Voorverpakt water is voor losers', zoals onze oprichter altijd zegt."

Lees verder na de advertentie

Gezond & duurzaam
Kraanwater is hartstikke gezond, zegt Vewin. De waterbedrijven steunen het project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) dat overgewicht onder kinderen moet tegengaan. Het stimuleren van waterdrinken onder de jeugd om calorierijke frisdranken te vervangen, is komend jaar hun speerpunt. Bovendien is het drinken van kraanwater in plaats van voorverpakt bronwater duurzaam, vinden actiegroepen als Join the Pipe en WeTapWater. "Van de vijfhonderdduizend plastic flessen die elke dag worden verkocht wordt 80 procent weggegooid. En denk eens aan de duizenden kilometers die bronwater aflegt naar de supermarktschappen - terwijl water ook gewoon uit de kraan komt", zegt Esther Somers van Join the Pipe.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie