Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Taj Mahal ligt onder vuur. Want hij werd gebouwd door een moslim.

Home

Arjen van der Ziel

Taj Mahal © Wikimedia Commons

Een Indiase deelstaatparlementariër heeft de belangrijkste toeristische trekpleister van het land onder vuur genomen. De hindoe-nationalist Sangeet Som noemde de Taj Mahal, het beroemde marmeren mausoleum bij de stad Agra, 'een smet op de Indiase cultuur'. Volgens de politicus is het mausoleum, dat jaarlijks zes miljoen bezoekers trekt, gebouwd door 'verraders.'

De Taj Mahal werd in de zeventiende eeuw geconstrueerd door moslimheerser Shah Jahan, als laatste rustplaats voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Mahal, die in het kraambed was overleden. Volgens fans is het mausoleum daarom een ode aan de liefde.

Lees verder na de advertentie

De uitspraak van parlementariër Som illustreert de bedenkingen die sommigen in de hindoe-nationalistische regeringspartij BJP bij het monument hebben, omdat het is gebouwd door een moslim. Toen de deelstaat waarin de Taj Mahal ligt onlangs een boekje met bezienswaardigheden publiceerde, kwam het mausoleum daar zelfs niet in voor.

Maar de uitspraak van Som gaat veel Indiërs toch te ver, en op sociale media stak een storm van protest op. Een woordvoerder van de BJP verzekerde daarop dat het slechts om een 'persoonlijke mening' van de parlementariër ging. "De Taj Mahal is een belangrijk deel van onze geschiedenis."

Deel dit artikel