De smartphonewereld staat opeens op zijn kop: Wie maakt de nieuwe iPhone killer?

© Huawei
Huawei

Na een jarenlange inhaalrace ontwikkelt China zich nu als innovatieve koploper. De razendsnelle opkomst van een aantal Chinese techreuzen en hun innovatieve producten onderschrijft die status. Maar ontwerpen Chinezen nu ook de beste smartphones en tablets?

De strijd om de titel 'krachtigste supercomputer ter wereld' is een echte prestigeslag. Een graadmeter voor de landen met de meest innovatieve technologiesector. Dat China de afgelopen vijf jaar met de eer ging strijken komt voor veel mensen waarschijnlijk als verrassing. Het land had dit jaar voor het eerst ook de meeste supercomputers in de top 500: 167, tegen 165 voor naaste concurrent Amerika. Tien jaar geleden haalde geen enkele Chinese supercomputer de top 30.

Het zegt veel over de razendsnelle technologische ontwikkeling die China de afgelopen periode doormaakte. Hoewel het land nog vaak genoemd wordt als producent van elders ontwikkelde producten, zien insiders het als de belangrijkste innovatiemotor van de nieuwe wereldorde.  Die opkomst wordt onderschreven door de opkomst van een aantal grote Chinese techbedrijven, die vorig jaar samen meer dan een miljoen patenten op nieuwe technologie aanvroegen.

Lees verder na de advertentie

Research & development

Boegbeeld van deze ontwikkeling is Huawei. De Chinese telecom-  en elektronicagigant vroeg afgelopen jaar bijna 4.000 patenten aan. Daarmee staat het op nummer één van de internationale patentenlijst. Ruim voor andere innovatieve partijen als Qualcomm (2.442 applicaties), ZTE, Samsung en Mitsubishi. Deze scherpe focus op innovatie zie je ook terug in de omvang van de Research & Development-afdeling. Van de in totaal 170.000 werknemers werken er 80.000 op die afdeling.  

Dat verklaart ook waarom steeds meer vooraanstaande merken graag samenwerken met Huawei. Zo maakt het bedrijf in samenwerking met Google de Nexus 6P smartphone. Werkt het met Leica samen aan (smartphone)camera's en technologie voor Augmented en Virtual Reality. Ontwikkelt het samen met British Telecom nieuwe 5G technologie voor nog sneller mobiel internet. En bedenkt het met Audi oplossingen voor de connected car, de nieuwe generatie door internet ontsloten auto's.

Bekende merknaam

In Nederland begon Huawei in 2004 met de aanleg van het mobiele netwerk voor Telfort. Daarna volgden de netwerken voor een serie andere Nederlandse en buitenlandse providers. Toen T-Mobile dit jaar de prijs voor het beste Nederlandse netwerk ontving, was dat dankzij de innovatieve technologie van Huawei. Hoewel dat buiten het zicht van de consument gebeurde, kiest die ook steeds vaker voor telefoons, tablets en phablets uit het snel groeiende Huawei-assortiment.  

Zo groeide het marktaandeel in enkele jaren tijd tot 10 procent. Die groei zal voorlopig gewoon doorgaan. Huawei investeert jaarlijks 10 procent van zijn omzet in de ontwikkeling van nieuwe producten en technologie. Dat is bijna 4 miljard euro. Beoordeeld op winst is het bedrijf nu al de tweede smartphonemaker ter wereld na Apple. En dankzij de nietsontziende focus lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat Huawei ook de huidige Amerikaanse marktleider achter zich laat.

Superphablet

Met de in november gelanceerde Huawei Mate 9 phablet zien experts dat feitelijk al gebeuren. Zeker na het spontaan ontbranden van Samsungs Note 7, is de Mate 9 de belangrijkste concurrent van Apple's vlaggenschip, de iPhone 7 Plus. En als je de recensies van de experts mag geloven, heeft uitdager Huawei met afstand de beste papieren:

·  "Op ontwerpgebied is er een duidelijke winnaar", constateert de Nederlandse website Allaboutphones. "Bij Huawei krijg je gewoon héél veel meer schermformaat in je telefoon. En ook de kleuren zijn iets levendiger."  

·  Na een grondige vergelijking van de batterijprestaties constateert Techradar, de ultieme Amerikaanse bron voor advies bij tech-aankopen: "The Huawei Mate 9 is smashing it!"   

·  Het toonaangevende Techtimes vat alle belangrijke verschillen kort en krachtig samen: "The Mate 9 is a clear winner when it comes to the size of the display, battery capacity and extra storage."

Terugkomend op de vraag aan het begin van dit artikel: Ontwerpen Chinezen nu ook de beste smartphones en tablets ter wereld? Zoals algemeen bekend worden veel van 's werelds beste mobiele devices al jaren in China geproduceerd. Dankzij razendsnelle technologische groei ontwerpen de Chinese producenten nu echter ook hun eigen producten. Huawei is het belangrijkste boegbeeld van deze nieuwe ontwikkeling. De Huawei Mate 9 is een imponerend voorbeeld waar die ontwikkeling nu en in de toekomst toe kan leiden.

De journalisten van Trouw zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel

Advertentie