Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De slibtong die sliptong had moeten heten

Home

TON DEN BOON

Gisteren maakte de schrijver van deze rubriek een klassieke spelfout door sliptong te schrijven als slibtong. Maar elk nadeel heeft z'n voordeel, want deze spelfout is een goede aanleiding voor een stukje over de herkomst van het woord. Want die bepaalt de juiste spelling.

Eerst de feiten: er is een tijd geweest dat zowel slibtong als sliptong in het woordenboek stond. In 1992 definieerde Van Dale slibtong als 'tongschar' en sliptong als 1) ondermaatse zeetong en 2) (verkeerdelijk voor) slibtong.

In de volgende editie van het woordenboek (1999) werd na consultatie van de branche het trefwoord slibtong geschrapt en behield het trefwoord sliptong één betekenis: 'ondermaatse zeetong'. Rond die tijd werd sliptong ook opgenomen in het 'Groene Boekje'. De spelling slibtong bleek echter hardnekkig. Zowel op menukaarten als in de krant en op internet is de verhouding tussen beide taalvormen ongeveer 1:2. Zo stond slibtong sinds 2000 189 keer in een Nederlandstalige krant, sliptong 379 keer.

De schrijfwijze slibtong suggereert dat de sliptong in het slib leeft. Weliswaar heeft de sliptong een voorkeur voor ondiep zeewater met een zanderige of modderige bodem, maar dat is niet bepalend voor zijn naam. Die is namelijk afkomstig uit de visserswereld. In hun 'visserslatijn' noemden beroepsvissers ondermaatse zeetong sliptong, omdat deze vis gemakkelijk door de mazen van het net slipt. Sliptong is dus een samenstelling van het werkwoord slippen (wegglijden, wegglippen, ontsnappen) en tong. Elke andere spelling is incorrect.

Deel dit artikel