Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De schijnkeuzes bij de PvdA

Home

Lex Oomkes

Minister van financiën Jeroen Dijsselbloem liet deze week weten op de kandidatenlijst van de PvdA te staan voor de verkiezingen van maart 2017. © anp
Column

Schuilt in Jeroen Dijsselbloem de ware democraat? De minister van financiën liet deze week weten er een termijn in de politiek aan vast te willen knopen. Hij zal weer op de kandidatenlijst van de PvdA staan voor de verkiezingen van maart volgend jaar.

Dijsselbloem begint daarmee bij de sociaal-democraten zo zoetjes aan een uitzondering te worden op de regel. Alleen Sharon Dijksma, die al een keer uitgebreid afscheid nam van de Haagse politiek, heeft er na haar opmerkelijke politieke wederopstanding opeens weer 'erg veel zin in' en zal ook op de lijst staan. En laten we Lilianne Ploumen niet vergeten.

Anderen, Martin van Rijn, Jet Bussemaker, Martijn van Dam, Jetta Klijnsma, Ronald Plasterk en Bert Koenders gaven al te kennen niet op de kandidatenlijst te willen staan, dan wel terug te willen keren. De toevoeging van sommigen nog wel beschikbaar te zijn voor een post in een volgend kabinet lijkt voor de vorm gegeven en niet erg op realisme gestoeld.

De meestal in dergelijke gevallen gegeven reden - ik ben een bestuurder en minder geschikt als volksvertegenwoordiger - is een drogreden. Afgezien van het mogelijke dedain dat eruit spreekt voor de volksvertegenwoordiging, het zegt ook iets over de behoefte van elke individuele bewindspersoon om zich publiekelijk te verantwoorden voor het in vier jaar gevoerde beleid en de genomen beslissingen. Maar goed, je bent tegenwoordig een ontzettend oude zeur om je daar nog aan te ergeren.

Lees verder na de advertentie
De in dergelijke gevallen gegeven reden - ik ben een bestuurder en minder geschikt als volks­ver­te­gen­woor­di­ger - is een drogreden

Sharon Dijksma © anp

Politiek leider
Het vak van volksvertegenwoordiger heeft geen status meer, het vak van politiek leider kennelijk nog heel veel. Lodewijk Asscher wil in ieder geval niet op de lijst, maar denkt nog immer na over de vraag of hij Diederik Samsom zal uitdagen in de interne verkiezingen van de PvdA voor het lijsttrekkerschap.

Een vreemde figuur, zoals bijna alles rond het politiek leiderschap bij de sociaal-democraten vooral veel verbazing en meewarigheid wekt. De partij, en ook Diederik Samsom zelf moet gezegd worden, wekt de indruk dat verkiezingen voor het leiderschap een doel op zich zijn. Geen middel, bijvoorbeeld om het juiste gezicht bij de sociaal-democratische boodschap te krijgen, maar echt een doel op zich. Wij zijn democraten want we hebben tenminste wat te kiezen.

Maar wat valt er dan te kiezen? Asscher is net zozeer als Samsom één van de gezichten van de afgelopen vier jaar genomen beslissingen. Het is een keuze tussen de initiatiefnemer van de samenwerking met de VVD en de uitvoerder van die samenwerking. Wat is het principiële verschil? Waar zou de keuze inhoudelijk over moeten gaan?

Het vak van volks­ver­te­gen­woor­di­ger heeft geen status meer, het vak van politiek leider kennelijk nog heel veel

Lodewijk Asscher © anp

Maar er zijn anderen. Paul Tang bijvoorbeeld, de voormalige financieel woordvoerder in de Kamer en huidig lid van het Europees parlement. Hij wil een linksere koers van de PvdA. Het heeft iets weg van een geforceerde poging tot een alternatief. Vier jaar geen kritiek van Tang gehoord.

En er zijn pogingen anderen, hopelijk ook vrouwen, te interesseren voor een uitdagersrol. Marleen Barth, fractievoorzitter in de Eerste Kamer, denkt nog na, maar zou naar verluidt totaal geen trek hebben in deze rol, louter en alleen vanwege geslacht. En terecht, want hoe geloofwaardig zou zij zijn na de pogingen haar fractie achter het regeringsbeleid te krijgen en te houden rond de vrije artsenkeuze?

Kiezen om het kiezen, het doet allemaal wat meewarig aan. Terwijl het zo zuiver zou kunnen zijn. Laat Samsom zijn keuzes van de afgelopen vier jaar in een campagne verdedigen. Opnieuw, je bent een oude zeur als je zo blijft denken.

Laat Samsom zijn keuzes van de afgelopen vier jaar in een campagne verdedigen

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
De in dergelijke gevallen gegeven reden - ik ben een bestuurder en minder geschikt als volks­ver­te­gen­woor­di­ger - is een drogreden

Het vak van volks­ver­te­gen­woor­di­ger heeft geen status meer, het vak van politiek leider kennelijk nog heel veel

Laat Samsom zijn keuzes van de afgelopen vier jaar in een campagne verdedigen