Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De renner die te normaal is voor een etappezege

Home

MARIJN DE VRIES

De grappigste wielrenner in de Tour is zonder enige twijfel Bram Tankink. Hoe kapot hij ook is, hij verliest nooit zijn gortdroge humor, smeuïg verpakt in zijn Ooooostnederlandse tongval.

Radio 1 belt elke avond zo rond bedtijd met Bram. Omdat u natuurlijk geen tijd hebt om dat allemaal te beluisteren, heb ik dat even voor u gedaan.

De sfeer zat er meteen al lekker in toen Bram in een van de eerste dagen meldde dat hij na een valpartij last had van zijn arm en zijn tong. Om dat te bewijzen, twitterde hij een foto van zijn elleboog: 'bijna arm gebroken'. Je moest werkelijk waar met een vergrootglas kijken om het schrammetje te kunnen ontwaren.

En die tong? Op gebeten. Dus bij alle serieuze media viel even later te lezen dat de wegkapitein van Lotto-Jumbo in etappe 5 tussen Arras en Amiens een tongblessure had opgelopen. Bleek niks van waar. Toen Radio 1 belde, zat Bram nog met zijn vrouw aan de telefoon. Zij wilde alleen ophangen als hij op de nationale radio het codewoord 'tong' gebruikte. Aldus geschiedde.

Waar andere renners de eerste week van de Tour omschreven als 'hectisch', was Brams taalgebruik een stuk kleurrijker. Het is net alsof je een kudde koeien hebt, omschreef hij het peloton. En dan wordt een van die koeien gestoken door een wesp. Die koe begint te rennen - en dan gaan alle andere koeien ook rennen. Zie daar: hectiek. Vanwege één wespje. Nergens voor nodig.

Op hete dagen omschrijft hij het asfalt als lijm, waardoor het voelt alsof je door de modder ploegt. Het aantal bidons dat hij dan leeg drinkt is niet gewoon 'veel'. Nee, je kunt er rustig 'een heel zwembad' mee vullen.

Uiteraard is de renner die een 'derde bal' oploopt uitgerekend Bram Tankink. Ik zit op een hardgekookt ei, omschreef hij het ding. Misschien visualiseer ik te veel, maar ik kan me het walgelijke gevoel precies voorstellen. Nog erger werd het toen Bram de opluchting omschreef toen de bal eindelijk kapot ging. De koningspinguïn is zijn ei kwijt. Dat is toch om van te griezelen?

We hebben hem deze Tour nog niet van voren gezien - en dat is hij als je zijn uitspraken zo leest ook echt niet van plan. Winnaars mankeren namelijk altijd wel wat. En zeg nu zelf: als iemand te normaal is voor een etappezege, dan is het Bram Tankink wel.

Deel dit artikel