Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De prostituee

Home

ESTHER HAGEMAN

Een opleiding tot prostituee bestond tot dusver niet. Toch werken er naar schatting 30 duizend mensen in Nederland als prostituee, wier werk een jaaromzet van naar schatting 1 miljard gulden oplevert. De duurste (vrouwelijke) prostituee, zoals Babette, verdient per uur 125 gulden. De goedkoopste een tientje per wip. Maar welk inkomen ook, wie in de sector werkt doet dat zonder toepasselijke opleiding.

“Je leert het van collega's”, zegt Yvette, van de Rode Draad. Dat is de belangenvereniging van prostituees. “Bovendien zijn prostituees heel zelfstandige types, die meestal vinden dat ze heus wel weten hoe het in elkaar zit. En verder is straatwerk natuurlijk heel anders dan werken in een club. Zulke verschillende dingen vallen niet in één opleiding te gieten.”

De Rode Draad verzorgt niettemin verschillende cursussen voor z'n abonnees. Zo zijn er cursussen zelfverdediging, speciaal toegesneden op conflicten in een kleine ruimte. Ook is er voorlichting over de belastingen, en over pensioenvoorzieningen.

Maar eind januari start in Amsterdam voor het eerst een cursus voor beginners. Die is opgezet door Mariska Majoor, van het Prostitutie Informatie Centrum (PIC). “Ik had dat idee al heel lang in m'n hoofd. Ik begin ermee omdat je in het vak zo vaak hoort zeggen dat de prostitutie een echt beroep is”, zegt Majoor. “De prostitutie wil serieus genomen worden. Ja dikke, denk ik dan - dan moet er ook een opleiding in zijn. Want er is heel wat in te leren.”

De cursus beslaat zes dagdelen, en doet alle aspecten van het beroep aan. De historie. De verschillende soorten prostitutie: op straat, achter het raam, in clubs en privé-huizen en via een escortservice. De gezondheid (“Welke standjes je beter niet kunt doen, tenzij je buikklachten wilt krijgen. Dat is de meest voorkomende lichamelijke klacht”), geldzaken (“Betaal je belasting of niet - en als je het doet, wat is dan aftrekbaar?”), je persoonlijke welzijn (“Hoe voorkom je dat je een hekel aan mannen krijgt en ze allemaal geilbakken gaat vinden, of dat je je met een vriend blijft gedragen als een professional?”). Deelname aan de cursus kost 250 gulden.

Deel dit artikel