Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Parelduiker

Home

T. VAN DEEL

Het derde nummer van De Parelduiker, in tegenstelling tot het tweede dat geheel over Louis Couperus ging, bevat weer beschouwingen over verschillende schrijvers (¿ 16,50).

Zo wordt de vriendschap tussen Willem Walraven en E. du Perron belicht en een tot dusver onbekende brief van Van Ostaijen uit Berlijn openbaar gemaakt en van commentaar voorzien. In een voortreffelijke bijdrage doet Maurits Verhoeff de geschiedenis uit de doeken van het pseudoniem Nescio, een verwarrende en ook wel vermakelijke affaire, waar J. H. Grönloh telkens in moest springen, nadat abusievelijk andere namen waren genoemd die achter het pseudoniem zouden schuilgaan. De meeste aandacht in dit nummer gaat uit naar J. C. Bloem. Tien nagelaten aforismen van zijn hand en een onlangs opgedoken, nooit gepubliceerd essay over Oliver St. John Gogarty worden door H. T. M. van Vliet hier voor het eerst gepubliceerd. Nop Maas, in zijn rubriek 'Schrijvers in karikatuur', bespreekt een karikatuur van Bloem uit 'De Notenkraker' van 1925, waarop hij als een brakende decadent is afgebeeld, het werk van Herman Heijermans besmeurend. Anthony P. Dekker, ten slotte, treedt in de details van Bloems homoseksuele escapade, die hem op een veroordeling kwam te staan. Het proces en de roddel eromheen grepen diep in Bloems leven in.

Deel dit artikel