De oude christelijke zuil leeft boven haar stand

home

Coen Wessel en predikant

Het CDA houdt zijn verkiezingscongres in DeFabrique in Utrecht. © anp
Opinie

Na een nieuwe grote verkiezingsnederlaag van het CDA zal de vraag rijzen wat het bestaansrecht is van een partij die een brede volkspartij wil zijn, wanneer het brede volk het laat afweten. Dan verdampt het verschil met de ChristenUnie.

Het CDA heeft de laatste twintig jaar kiezers getrokken die steeds minder een band hadden met het christendom. Die periode is voorbij. Christelijke partijen zullen op termijn nog 10 procent kiezers trekken.

Ook het christelijke onderwijs leeft nog boven zijn stand. Het merendeel van de leerlingen en hun ouders hebben geen band met de kerk. Op zich is dat niet zo erg, maar de laatste jaren zijn ook docenten die een band met de kerk hebben een minderheid gaan vormen. Ook de meeste medewerkers van de NCRV en de KRO hebben geen binding met het christendom.

Laten christenen de tering naar de nering zetten. Drie christelijke politieke partijen, zes christelijke omroepen, duizend christelijke scholen, het is niet meer bemensbaar. Veel beter is het om gemotiveerde christenen samen te laten werken. Niet om een gelijkhebberig, wereldvreemd blok te vormen, maar om kennis, creativiteit, geld en energie te concentreren. Zo kunnen nieuwe ideeën met kwaliteit en slagkracht worden geboren.

Laat er in plaats van de halfzachte fusie tussen KRO en NCRV toch gewoon één christelijke omroep komen. Laat op korte termijn de wetenschappelijke bureaus van de SGP, CU en CDA gaan samenwerken als voorbereiding op een verdere concentratie. Laat christelijke scholen ruimhartig ontkleuren. Tenslotte is het van belang dat de kerken zelf ruimhartig oecumenisch blijven en ook oecumenische projecten ondersteunen die hen niet zo goed uitkomen.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie