Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De oplossing: twee 50PLUS-fracties in Tweede Kamer

Home

Redactie

Fractievoorzitter Norbert Klein van 50PLUS op zijn werkkamer. © anp

Na de verwikkelingen binnen 50PLUS was het enige tijd onduidelijk welk deel van de partij het door zou gaan onder de oorspronkelijke naam. De Tweede Kamer gaat er nu vanuit dat er twee 50PLUS-fracties zijn. Het gaat om 50PLUS/Baay-Timmerman en 50PLUS/Klein, zo heeft het presidium van de Tweede Kamer maandag besloten. Volgens de Tweede Kamer was er in 1968 een soortgelijke situatie, toen ging het om de Boerenpartij-groep-Koekoek en de Boerenpartij-groep-Harmsen.

Afgelopen week escaleerde de situatie binnen partij opnieuw toen 50PLUS-fractievoorzitter Norbert Klein aankondigde dat hij zijn fractiegenote Martine Baay uit de fractie wilde zetten. Het bestuur van de partij koos toch voor Baay en zegde het vertrouwen op in Klein. Ouderenpartij 50PLUS houdt 14 juni een congres over de ontstane situatie. Klein zegt dat hij daarvoor niet is uitgenodigd. Hij is wel bereid met 'iedereen' te praten. "Maar het moet wel ergens toe leiden."

'Oekraïense methodes in top'
Vanmorgen waren Klein en 50PLUS-oprichter en Eerste Kamerlid Jan Nagel te gast in het NOS-Radio 1-Journaal. Klein verweet Nagel in het gesprek dat die de goede mensen bij 50PLUS wegpest en dat hij nu kennelijk aan de beurt is om door Nagel op een zijspoor gezet te worden. "Dat is de partijcultuur. Dit is 'Nagel-chenko': Oekraïense methodes met veel drang en dwang, manipulatie en achterbaks gedoe om te zorgen dat mensen weggaan."

Volgens Klein wil Nagel hem wegpesten om de terugkeer van oud-fractievoorzitter Henk Krol mogelijk te maken. Die gaf zijn Kamerlidmaatschap vorig jaar op toen hij in opspraak was geraakt door geen pensioenpremies af te dragen voor personeel van de Gay Krant.
Nagel verweet Klein dat die vorige week zonder overleg met het partijbestuur zijn fractiegenoot Martine Baay uit de Tweede Kamerfractie zette. Daarmee heeft Klein volgens Nagel een 'geweldige brand' gesticht.

Volgens Nagel vindt Klein zichzelf 'kennelijk geweldig', maar had hij geen steun van de fractiemedewerkers van 50PLUS in de Tweede Kamer. Die zeiden volgens Nagel allemaal dat ze prima met Baay konden opschieten en niet met Klein. Hij riep Klein op te stoppen met het uitbrengen van verklaringen en het schade aanrichten aan personen en aan de partij.

Medewerkers 50PLUS ziek van de spanning 
Ondertussen hebben bijna alle fractiemedewerkers van zich ziek gemeld. De persvoorlichtster van de partij, die zich als enige nog staande houdt op het fractiekantoor op het Binnenhof, bevestigt een bericht van RTL Nieuws hierover. De vier andere fractiemedewerkers hebben een doktersverklaring gestuurd met de mededeling dat ze de ellende niet meer aankunnen.

Lees verder na de advertentie
Martine Baay-Timmerman wordt het gezicht van de partij. © ANP


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel