Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De omstreden Blankenburgtunnel komt er

Home

Niels Markus

Protest tegen de komst van de Blankenburgtunnel. © anp

De Blankenburgtunnel komt er definitief. De Raad van State veegde vanmorgen de bezwaren tegen de verbinding van tafel. Daarmee komt er een einde aan een slepende procedure tegen de tunnel.

De Blankenburgtunnel moet het wegennet in het havengebied ten westen van Rotterdam verlichten. Het traject zal de A15 bij Rozenburg verbinden met de A20 bij Vlaardingen, door een duik te nemen onder de Nieuwe Waterweg.

Lees verder na de advertentie
Tegenstanders vrezen dat de weg het Mid­den-Del­f­land zal aantasten, het natuur- en landbouwgebied tussen Rotterdam, Delft en Den Haag

De bezwaarmakers, waaronder Natuurmonumenten, omwonenden, het actiecomité Blankenburgverbinding Nee en stichting A4 met Vaart, vinden dat de minister destijds – over de tunnel wordt al decennia gesproken  ook alternatieven had moeten onderzoeken. Zij vrezen dat de weg het Midden-Delfland zal aantasten, het natuur- en landbouwgebied dat tussen Rotterdam, Delft en Den Haag ligt. Een paar jaar geleden werd ook de A4 doorgetrokken door het gebied.

De Raad van State geeft de bezwaarmakers ongelijk. De minister heeft twee nieuwe oeververbindingen onderzocht: naast de Blankenburgtunnel de verder westwaarts geplande Oranjetunnel. De Blankenburgtunnel blijkt meer voordelen te bieden voor de doorstroming.

Infographic, de Blankenburgtunnel. © Trouw

Ook acht andere maatregelen zijn onderzocht, waaronder een kilometerheffing. Uit onderzoeken blijkt dat daarmee de verkeersproblemen niet worden opgelost.

Volgens de Raad van State zijn er ‘dwingende redenen van openbaar belang’ om de verbinding op deze plek aan te leggen. Daarmee wijst die het bezwaar van tegenstanders van de hand dat de tunnel door stikstofuitstoot voor aantasting van de natuur zorgt. Volgens de rechter neemt de minister voldoende maatregelen ter compensatie van natuur en milieu.

Deel dit artikel

Tegenstanders vrezen dat de weg het Mid­den-Del­f­land zal aantasten, het natuur- en landbouwgebied tussen Rotterdam, Delft en Den Haag