Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De nieuwe route naar Europa loopt via Rusland naar Finland

Home

Christoph Schmidt

Vluchtelingen in Tornio, Noordwest-Finland. © afp

De muren en hekken die verrijzen langs de Balkan-migratieroute dwingen mensensmokkelaars om de randen van de Europese Unie op te zoeken. Finland is daarbij een opmerkelijk nieuw bestemmingsland, zegt Robert Visser, scheidend directeur van het EU-asielagentschap Easo.

Visser spreekt van een 'intrigerende' ontwikkeling in een onvoorspelbare migratiecrisis. "Finland, dat altijd buiten alle routes lag, krijgt sinds een paar weken grote aantallen binnen", aldus de Nederlander, die vandaag zijn termijn van vijf jaar bij het Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken (Easo) afsluit.

Georganiseerd
"Ze arriveren tot in het allernoordelijkste puntje van Finland. Dat stond in geen enkel scenario. Die komen allemaal via Rusland. Dat is de zoveelste indicatie dat dit soort bewegingen verregaand georganiseerd zijn. Je gaat niet zelf bedenken, als je in het Midden-Oosten zit: ik ga even naar Noord-Rusland en daar de grens over."

Uit de laatste cijfers van EU-statistiekbureau Eurostat blijkt inderdaad een enorme stijging van het aantal asielzoekers in Finland. In januari waren dat er nog 305. In augustus meldden zich er al 2890, gevolgd door liefst 10.815 in september. Het merendeel daarvan (9090) waren Irakezen. Volgens Visser is het een 'beredeneerde verwachting' dat deze trend doorzet.

Lees verder na de advertentie
Dit lijkt verregaand georganiseerd; deze route hebben ze niet zelf bedacht

© Trouw

Cyprus
Visser noemt ook Cyprus als mogelijk nieuw bestemmingsland, al doet hij dat met een grote slag om de arm. Tot nu toe is het aantal asielaanvragen daar laag en stabiel, rond de 150 per maand. "We kijken al heel lang naar Cyprus vanwege de nabijheid van Syrië en Libanon", zegt Visser. "Dus we ondersteunen dat land bij de voorbereidingen op eventuele grote aantallen."

Het Middellandse Zee-eiland (oppervlakte: minder dan een kwart van Nederland) zou een nieuw toevluchtsoord kunnen worden als het onrustig wordt in Libanon, zo'n 200 kilometer oostelijker. In dat buurland van Syrië is ruim een kwart van de bevolking vluchteling. Visser: "Ik waag me niet aan voorspellingen, want die komen toch nooit uit, maar stel dat daar plotseling iets gebeurt, geweld uitbreekt bijvoorbeeld, dan gaan mensen toch weer de kortste afstand zoeken. Zoals de route van Turkije naar Griekenland. Je kunt dan verwachten dat Cyprus de eerste stroom te verwerken krijgt."

Visser onderstreept wel dat dit traject niet te vergelijken is met de eerder gebruikte routes, zoals de zuidelijke Middellandse Zee-route naar Spanje en Italië en de oostelijke route via Turkije en Griekenland. Die boden de migranten de mogelijkheid om over land door te reizen naar het noorden. Cyprus is echter ver verwijderd van andere EU-landen. "Alleen in echte noodsituaties, als mensen geen kant meer op kunnen, zal Cyprus een nieuw bestemmingsland kunnen worden."

Lees vandaag in Trouw het grote interview met Robert Visser: 'EU reageert sneller op asielzoekers dan vroeger'.

Deel dit artikel

Dit lijkt verregaand georganiseerd; deze route hebben ze niet zelf bedacht