Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De 'nieuwe' Abe Lenstra moet nog flink oefenen

Home

Van onze correspondente HEERENVEEN - Ronnie Pander, jeugdspeler bij SC Heerenveen en lid van het nationale jeugdelftal, staat verbaasd te kijken als trainer Foppe de Haan hem aanwijst om de rol van de legendarische voetballer Abe Lenstra te spelen. Lang duurt die verbazing niet, want al snel staat er een stralende glimlach op zijn gezicht. 'Wat een eer', is zijn eerste reactie.

Gistermiddag was in het stadion van de voetbalclub SC Heerenveen de eerste repetitie voor het theaterstuk 'Abe'. In september worden daarvan vijf voorstellingen gegeven, waarin het leven van deze voetballer centraal staat. Alle doelpunten uit de wedstrijd Heerenveen-Ajax van 7 mei 1950 zullen nagespeeld worden. En dat zijn er in totaal elf; de uitslag van de wedstrijd was 6-5, nadat Heerenveen een half uur voor het einde met 1-5 achterstond! Kosten van het totale project bedragen bijna twee miljoen gulden. De wedstrijdscènes zullen afgewisseld worden door gebeurtenissen uit het leven van Abe zelf. Zo zal er bijvoorbeeld een helikopter landen met daarin de president van de Italiaanse voetbalclub Fiorentina. Deze club bood Lenstra een profcontract aan. Maar de Fries wenste in Nederland te blijven.

Het tweede team en het jeugdelftal van SC Heerenveen spelen de wedstrijd na. De acteurs van het Friese gezelschap Tryater spelen de andere scènes. Regisseur Jos Thie en trainer Foppe de Haan werken op dit moment samen aan de wedstrijdscènes.

“Jij moet daarheen. Hup joh, jij bent Ajax-speler Rinus Michels. Iedereen naar zijn plaats en het is de bedoeling dat Ronnie gaat scoren.” Trainer De Haan zet zijn jongens op hun plaats. “Toen mij werd gevraagd of onze spelers de wedstrijd na konden spelen, heb ik ja gezegd. Dat moet nu nog blijken”, zegt de leermeester. Voordat de jongens het veld op gingen heeft hij de opstelling van 1950 met hen doorgenomen. In het veld blijkt iedereen snel zijn plaats gevonden te hebben. Na een lange bal van achteruit, scoort Ronnie Pander vrij gemakkelijk. “Normaal gesproken speel ik linkshalf en kom niet zo aan scoren toe.” Ronnie moet duidelijk nog even wennen aan zijn nieuwe identiteit. “Ik heb natuurlijk heel veel over hem gehoord, maar hem helaas nooit zien spelen. Ik zal wel heel veel beelden te zien krijgen.”

De bedoeling is dat tijdens de voorstellingen in september het stadion de sfeer krijgt van de jaren vijftig. Direct om het veld komen zo'n vierhonderd figuranten/toeschouwers te staan, gekleed in de stijl van die tijd. Zij juichen bij de doelpunten, en bij de scènes uit het leven van Abe spelen ze een actieve rol. Om alles zo echt mogelijk te laten lijken, spelen de voetballers in de oude shirts van Ajax en Heerenveen.

Regisseur Jos Thie geniet nu al zichtbaar van het spel van de jonge voetballers. “De voetbalscènes doen Foppe en ik samen. Ik verheug me er op om te kijken hoe hij met de jongens werkt. Dat is eigenlijk ook regisseren en ik zal er zeker veel van opsteken”, zo verzekert Thie. Hij is nog met een paar bekende acteurs in onderhandeling. Zij moeten de rol van drie trainers gaan spelen die Abe begeleid hebben. “Ik wil nog geen namen noemen. Maar ik denk dat we over een week wel rond zijn.” Rinus Michels wordt overigens voor de première uitgenodigd; hij zal niet als trainer maar als gast 'langs de lijn' zitten.

Deel dit artikel