Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Muur van Mussert is van ons allemaal

Home

Redactie

De muur in Lunteren waar NSB-voorman Anton Mussert gedurende de oorlogsjaren een speech houdt. Mogelijk gaat de muur tegen de vlakte, om plaats te maken voor een vakantiepark. © TRBEELD
Opinie

Nederland kan leren van Duitsland wat betreft de omgang met onze geschiedenis. Gemeente Ede zou de Muur van Mussert moeten omarmen, schrijft Josha Sietsma, docent maatschappijleer en mede-organisator Holocaust-studiereizen. 

De krampachtige reactie van belanghebbenden in de discussie rond een mogelijke sloop van de Muur van Mussert toont het falend beleid van herinneringseducatie en het gebrek aan leiderschap op politiek vlak voor historisch gevoelige thema's. De Muur van Mussert is van ons: van iedereen die zich betrokken voelt bij ons land en haar historie. Deze constatering is essentieel.

Lees verder na de advertentie

Tijdens een recent bezoek met collega-docenten aan de Reichsparteitagsgelände in Nürnberg en voormalig KZ Dachau was ik onder de indruk van de kundigheid en omgang met historische plekken. Dat in 1999 al werd besloten miljoenen te investeren in het behoud van de Reichsparteitagsgelände is bijzonder. Destijds besloten de federale republiek van Duitsland, de Beierse Staat en de stad Nürnberg gezamenlijk tot behoud van hun 'foute' erfgoed. Zij omarmden de opvatting dat behoud ten goede zou komen aan een groot netwerk waarin leren en herinneren centraal zou komen te staan.

Dat het college van Ede inzake de Muur van Mussert zich afhankelijk van het Rijk opstelt, is on­be­grij­pe­lijk.

Josha Sietsma

Dat het college van b. en w. in Ede inzake de Muur van Mussert zich afhankelijk van het Rijk opstelt, is onbegrijpelijk. De gemeente zou de Muur moeten omarmen samen met de provincie Gelderland en het Rijk. De provincie heeft getoond in staat te zijn verschillende educatieve partijen om de tafel te kunnen brengen: zie de projecten rondom Airborne.

Herinneringseducatie is in Nederland te veel versplinterd en tipt qua niveau niet aan de Duitse instellingen. Wij moeten en kunnen de vele partijen bijeenbrengen. Niets ten nadele van de vele vrijwilligers met hun tomeloze inzet en kennis bij rondleidingen en verdere educatie, maar willen wij op het gebied van erfgoed en herinneringseducatie een slag maken dan moeten wij professionaliseren en samenwerken.

Een mooi voorbeeld is weer die Reichsparteitagsgelände. Momenteel huisvest het een wetenschappelijk instituut toegankelijk voor geïnteresseerden. Ook zijn er diverse educatieve rondleidingen in samenwerking met de voormalige KZ's uit de omgeving.

Voor een goed nationaal programma moeten verschillende bestuurslagen samenwerken en duidelijk beleid formuleren. We moeten af van de ongegronde angst die behoud van 'foute' gebouwen met zich meebrengt. De praktijk toont aan dat deze angst niet nodig is. Behoud is geen verheerlijking. Het is een kans om ons erfgoed te gebruiken voor educatie, herinnering en het uitbreiden van contacten.

Lees ook: NSB-monument of vakantiepark? en Geschiedenis is ook monumentaal als die niet deugt 

Deel dit artikel

Dat het college van Ede inzake de Muur van Mussert zich afhankelijk van het Rijk opstelt, is on­be­grij­pe­lijk.

Josha Sietsma