Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De lokale boekhandel is het hart van de gemeenschap

Home

Wim Boevink

© Wim Boevin000
Klein Verslag

Wat een prachtgeschenk kreeg ik van mijn geliefde deze week: ‘Footnotes from the World’s Greatest Bookstores’ - van de schrijver en illustrator Bob Eckstein, van wie veel werk verscheen in The New Yorker en The New York Times.

Zijn boekhandelboek is vooral plaatwerk, gouaches van geliefde, zelfstandige boekhandels, aangevuld met dierbare ervaringen van boekverkopers en klanten.

Lees verder na de advertentie

Eckstein portretteerde 75 boekhandels, maar het hadden er veel meer kunnen zijn, dus heeft hij al een tweede deel in voorbereiding. Hij woont en werkt in New York, dat had u al uit zijn afnemers kunnen afleiden, en veel van de boekhandels in zijn boek zijn uit die stad afkomstig. Hier was ook het idee ontstaan: leg een verdwijnend of bedreigd cultuurfenomeen vast, vroeg het weekblad The New Yorker hem voor een kort artikel. Zo massaal waren de reacties dat hij besloot zijn opdracht uit te breiden naar een boek.

Het is prachtig geworden, ook door de bijzondere teken- en gouachetechniek. Ik ben bijzonder gecharmeerd van zijn tekeningen bij avond, als het licht uit de etalages naar buiten valt. Hiermee benadrukt hij een wezenskenmerk van de boekhandel, de intimiteit.

© Wim Boevin000

Eerste baantje

Bij mij in de stad is ook zo’n intieme boekhandel aan de gracht, Eckstein zou hem kunnen opnemen. Als je er naar binnen stapt zit de eigenaar achter een tafel te lezen. Er speelt klassieke muziek, hij groet de binnenkomer hooguit met een knikje, maar laat je verder alleen met je gedachten, de namen, de titels, de ruggen.

Mijn eerste baan was in een boekhandel in de provincie, goed gesorteerd voor een fabrieksstad zonder hogere opleidingen. Mijn beste klant was een pater, die maandelijks een bezoek bracht aan de winkel, een dun sigaartje in de mond en een lijstje in zijn hand; hij sloeg telkens plastic tassen vol literatuur in en liet zich adviseren bij de nieuwe verschijningen. De boekhandel was een diamant in de stad.

Eckstein nam veel kleine Amerikaanse boekhandels op, maar ook boekhandels uit India, Schotland, Roemenië, Argentinië (het prachtige El Ateneo in Buenos Aires), Mexico, China en Frankrijk (Shakespeare and Company in Parijs). Geen Nederlandse.

Ik had natuurlijk gebladerd naar boekhandels die ik kende, zoals die in Parijs, en ook dat boekenwarenhuis van Strand Book Store in New York, waar ik zelf op een trapje naar de hogere planken moest reiken voor fraaie oudere uitgaven van de romans van Louis Begley. Maar ook vond ik de intussen gesloten kleine boekhandel van Spring Street terug; ik was er naar binnen gedwaald bij een wandeling door Lower Manhattan. Een mollige dame zat achter in de zaak, met thee en poes.

Bij Eckstein las ik dat David Byrne, Susan Sontag, Joe Jackson, Madonna, Laurie Anderson en Brian Eno er regelmatig waren binnen gelopen, en dat Allen Ginsberg er nog had voorgelezen.

Hij is er dus niet meer, zoals meer kleine boekhandels verdwenen, maar verheugend is het te zien hoeveel ervan nog open zijn, deze stille getuigen van Verlichting en beschaving, die in deze tijden van opstekende populistische en elites bedreigende stormen een refugium bieden.

‘The local bookshop is the heart and soul of a community’, schrijft Eckstein.

Precies.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel