De Krom zit bijstandsgerechtigde en sociale dienst achter de broek

home

Karen Zandbergen

Staatssecretaris Paul de Krom. © ANP

Bijstandsgerechtigden doen te weinig hun best om werk te vinden en gemeenten zitten hen nauwelijks achter de broek. Dat schreef staatssecretaris Paul de Krom gisteravond aan de Tweede Kamer.

Sociale diensten krijgen er flink van langs, maar ook uitkeringsontvangers komen er niet best af. Veel van hen wijzen volgens de staatssecretaris van sociale zaken werk af omdat het te weinig oplevert, niet leuk is of geen uitzicht biedt op een vast baan. "Een bijstandontvanger dient echter alles aan te pakken om zo snel mogelijk uit de uitkering te komen."

Verhuizen
De Krom heeft een concept wetsvoorstel klaarliggen waarin onder meer staat dat mensen Nederlands moeten spreken om een uitkering te krijgen en moeten verhuizen als ze elders een baan kunnen krijgen. Ook wordt in die wet de vrijheid van gemeenten ingeperkt om te bepalen een uitkering te korten of in te trekken. Dat wil De Krom zelf bepalen.

De invoering laat nog even op zich wachten. De VVD'er stuurt de wet nog niet naar de Kamer omdat het kabinet demissionair is en geen controversiële onderwerpen meer behandelt. Wel gaat hij de komende tijd gemeenten op het hart drukken meer op te treden.

Onderzoek
De Krom baseert zich op onderzoek dat zijn ministerie liet uitvoeren onder 358 bijstandsgerechtigden met een sollicitatieplicht. Er werden veel meer mensen benaderd, maar 85 procent van hen reageerde niet.

Hoewel 56 procent van de bijstandsgerechtigden in de maand van het onderzoek niet solliciteerde, zei maar 14 procent ooit een waarschuwing of boete te hebben gekregen van de gemeente. De voorzitter van de club van sociale diensten, René Paas, vindt overigens dat de diensten het prima doen.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie