Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Krom zit bijstandsgerechtigde en sociale dienst achter de broek

Home

Karen Zandbergen

Staatssecretaris Paul de Krom. © ANP

Bijstandsgerechtigden doen te weinig hun best om werk te vinden en gemeenten zitten hen nauwelijks achter de broek. Dat schreef staatssecretaris Paul de Krom gisteravond aan de Tweede Kamer.

Sociale diensten krijgen er flink van langs, maar ook uitkeringsontvangers komen er niet best af. Veel van hen wijzen volgens de staatssecretaris van sociale zaken werk af omdat het te weinig oplevert, niet leuk is of geen uitzicht biedt op een vast baan. "Een bijstandontvanger dient echter alles aan te pakken om zo snel mogelijk uit de uitkering te komen."

Verhuizen
De Krom heeft een concept wetsvoorstel klaarliggen waarin onder meer staat dat mensen Nederlands moeten spreken om een uitkering te krijgen en moeten verhuizen als ze elders een baan kunnen krijgen. Ook wordt in die wet de vrijheid van gemeenten ingeperkt om te bepalen een uitkering te korten of in te trekken. Dat wil De Krom zelf bepalen.

De invoering laat nog even op zich wachten. De VVD'er stuurt de wet nog niet naar de Kamer omdat het kabinet demissionair is en geen controversiële onderwerpen meer behandelt. Wel gaat hij de komende tijd gemeenten op het hart drukken meer op te treden.

Onderzoek
De Krom baseert zich op onderzoek dat zijn ministerie liet uitvoeren onder 358 bijstandsgerechtigden met een sollicitatieplicht. Er werden veel meer mensen benaderd, maar 85 procent van hen reageerde niet.

Hoewel 56 procent van de bijstandsgerechtigden in de maand van het onderzoek niet solliciteerde, zei maar 14 procent ooit een waarschuwing of boete te hebben gekregen van de gemeente. De voorzitter van de club van sociale diensten, René Paas, vindt overigens dat de diensten het prima doen.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie