Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De keeper van Oranje heeft het moeilijk

Home

MATTY VERKAMMAN

OISTERWIJK - Al weer biedt de Brabantse amateur-derdeklasser Taxandria de selectie van het Nederlands elftal gastvrijheid. Het veld ligt er lekker bij, de kleedkamers onder de 276 blauw-gele stoeltjes op de overdekte tribune zijn kraakhelder. En zelfs heeft Taxandria er voor gezorgd dat de vedetten van Oranje via een aparte ingang niet door al te veel handtekeningenjagers gestoord kunnen worden.

Op het sfeervolle, aan de bosrand grenzende terrein, blijven ondanks alle goede zorgen van de amateurclub de commercieelste voetbaltrekjes van de KNVB zichtbaar. Over de reclameborden van de plaatselijke slager en de plaatselijke bakker zijn zwarte vellen plastic geplakt, want alleen de borden van de Bondssponsors mogen tijdens de trainingen in beeld.

Enkele spijbelende schoolkinderen en een paar handen vol AOW'ers komen dinsdagochtend naar de internationals kijken. De oude mannen gaan zonder onderbreking door met het gespreksonderwerp, dat voetbalminnend Nederland vanaf vorige week woensdag bezig houdt: de rebellerende Ajacieden. Een discussie is het niet. De mening is eensluidend. Foute jongens! Er is wel één goeie Ajacied bij, ex-Ajacied Dennis Bergkamp. Want die heeft deze ochtend in hun krant, het Brabants Dagblad, gezegd: “Het zijn vaak verwende jonge mannetjes in het Nederlandse voetbal. Hier hebben ze op hun zeventiende praatjes, in Italië ben je op je twintigste een super jong talent. Als de 17-jarigen van Inter naar een toernooi gaan, dan mogen ze 's avonds nog twee glazen water drinken en moeten ze op tijd naar bed.” Goed gezegd, van die Bergkamp, vindt de goegemeente bij Taxandria.

De spijbelaars en mopperaars zijn gekomen om de nieuwe internationals aan het werk te zien. Dat heeft namelijk ook in hun krant gestaan, om half elf traint Oranje. Daar komt de kolossale spelersbus. Precies vier voetbalmensen stappen uit. De grote groep blijkt aan de wandel rond de vennen, twee specialisten en twee begeleiders hebben zich even van de groep los gemaakt. Er is alleen een keeperstraining. Ed de Goey en Ruud Hesp glijden vol overgave over het gras. Keeperstrainer Pim Doesburg weet de camera's van RTL en de NOS op zich gericht en maakt van de training iets leuks. Pim was in het najaar van 1962 - precies 253 interlands terug - als nog net 18-jarige jongen voor het eerst reserve bij het Nederlands elftal. Ruim drie decennia later is hij nog de op en top afgetrainde sportman die hij altijd is geweest en deelt hij complimenten uit en wijst De Goey en Hesp anderzijds ook op fouten en foutjes. De vierde KNVB'er op het veld is verzorger Guus de Haan. Hij hoeft niet in actie te komen.

Het valt de bezoekers maar even tegen dat zij slechts twee van de zestien Oranje-kandidaten aan het werk krijgen te zien. De rest zal laat in de middag pas voor een sessie komen opdraven. Maar leuk vindt men de keeperstraining wel. Wanneer ziet men nu een keeperstraining bij het Nederlands elftal?

Voor Ruud Hesp is het pas de tweede keer dat hij bij Oranje zit. Maar op dit hoogste niveau heeft hij nu al met vijf keepers te maken gehad. In de eerste dagen van 1989 mocht hij mee naar Israël omdat Joop Hiele geblesseerd was geraakt. Er werd toen de officiële interland tegen de Israëli gespeeld en tijdens de oefenstage ook nog een wedstrijdje tegen Hapoel Petak Tikva. Met de ook geselecteerde keepers Hans van Breukelen en Stanley Menzo heeft Hesp zich toen net als alle anderen zitten verbazen over de chaos tijdens die trip. Ineens kon geen oefen-tegenstander worden gevonden. Het toenmalige sectiebestuurslid technische zaken Klaas Nuninga maakte juist een tripje naar de Dode Zee, secretaris Jan Huijbregts genoot van de zon in Eilat. En terwijl bondscoach Thijs Libregts heel boos was, stapte Adidas-man Piet Lagarde (in de jaren zestig tweemaal basiskeeper en zestien keer reserve-keeper bij Oranje) in een taxi. Hij kwam met een tegenstander terug. Jawel, zo ondervond Ruud Hesp meteen al bij Oranje, aan keepers had je wat. En nu dus maakt hij voor de tweede keer volop onrust en al weer twee andere keepers mee: Ed de Goey en Pim Doesburg.

Met Ajacieden zouden de media-volgers dit keer meer aandacht hebben gehad voor de keepers dan zonder Ajacieden. Veel wees er immers op dat de positie van Ed de Goey wankelde. Hij was tegen Ajax bij die goal van Peter van Vossen lelijk de mist ingegaan. In algemene zin straalde Ed uit Gouda niet meer de rust van voorheen uit. Niet bij toeval zag hij op het VVCS-gala Van der Sar tot keeper van het jaar worden gekozen. Die titel maakte ook Van der Sar er overigens niet rustiger op. Tegen Dordrecht '90 ging ook hij ineens bijzonder gekke dingen doen.

Toch weer Ed de Goey in de basis, zo besloot Guus Hiddink gisteren, Ruud Hesp is reserve. Zodoende houdt De Goey uitzicht op een record. Hij staat vanavond voor de 25ste keer achter elkaar bij Oranje in het doel. Van zijn voorgangers in negentig jaar interlandvoetbal, bouwde ooit alleen Eddy Pieters Graafland een langere, ononderbroken serie op: 26 interlands.

En Ruud Hesp moet beseffen: reservekeeper bij Oranje, dat blijf je meestal. Geen positie in het Nederlands elftal die zo weinig uitzicht biedt op 'meer' dan die van reservekeeper. Na de tweede wereldoorlog zijn welgeteld 44 keepers voor het grote Oranje geselecteerd. Precies de helft bereikte nooit de status van A-international. Die 22 pechvogels waren Van der Vliet (ODS), Hagenaars (De Volewijckers), Van der Wint (VSV/SC Enschede), De Rijck (MOC '17), Van der Land (HBS), Feijt (Willem II), Roffel (GVAV), Van Dijk (Sparta), Bekkering (PSV), Van Drecht (Ajax), Van Zoghel (DOS/Go Ahead), Conrad (Blauw Wit), Körver (MVV), Thie (ADO), Stuy (Ajax), Schellekens (NEC),De Bree (Anderlecht), Van Gerven (FC Twente), Van Ede (FC Utrecht), Van Grinsven (FC Den Bosch), Hesp (Fortuna '54, nu Roda JC) en Van der Sar (Ajax).

In vergelijking met die enorme groep keepende zitten-blijvers, is het aantal na-oorlogse veldspelers dat wel voor Oranje werd geselecteerd doch werd nimmer opgesteld, in feite klein: 43 man. Te weten: Van der Veen (Ajax), Van der Vegt (HBS), Smit (VUC), De Vos (Quick Nijmegen), Van Onselen (VSV), Hazeveld (GVAV), Beenhakkers (NAC), Temming (DOS), Kroon (Feyenoord), Beun (Xerxes), Röhrig (HBS), Dijkgraaf (AGOVV), Van de Weerd (Wageningen), Kuijpers (De Volewijckers), Schmidt (Eindhoven), Heyster (Hermes DVS), Van Woerden (Feyenoord), Osterholt (Feyenoord), Walhout (NOAD), Van Geen (SHS), De Koning (Sparta), Rutten (MVV), Wagemaker (Alkmaar), Tol (Volendam), Althoff (Blauw Wit), Janssen (SC Enschede), Tijm (Ajax), Theunissen (PSV), Verhoeven (Sparta), Pijlman (DWS), Maassen (ADO), Bentzon (Sparta), Achterberg (FC Twente), De Goede (Haarlem), Wickel (Excelsior), Deijkers (PSV), Hamberg (Servette), Van der Ven (Roda JC), Balm (Haarlem), Holverda (Sparta), Van Dijk (FC Groningen), Verkuyl (Ajax) en Scholten (Feyenoord).

Deel dit artikel