Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Kast zingt tegen zinloos geweld

Home

MARGREET BAL

'Hij was zo jong, zo jong, maar nooit bang, voor wat de toekomst brengen zou Hij was zo jong, zo jong, 't is zo wrang, omdat hij iemand helpen wou'

Dat is het refrein van 'Zo Jong', de nieuwe single van de razend populaire Friese popgroep De Kast. De Kast wil met deze single, afkomstig van de cd 'Noorderzon', een statement maken tegen zinloos geweld.

“Een vriend van ons, een jongen die heel vaak naar onze optredens kwam, is het slachtoffer geworden van zinloos geweld”, vertelt Syb van der Ploeg, zanger van De Kast. “Hij schoot een meisje te hulp dat werd lastiggevallen door haar ex-vriend. Die jongen is toen door de ex-vriend vermoord, en dat meisje ook.”

“Zo'n gebeurtenis blijft in je hoofd zitten”, vult bassist Sytse Broersma aan. “Toen we hoorden dat Meindert Tjoelker was doodgeschopt, kwam alles weer helemaal naar boven. Destijds met Tjoelker was er die minuut stilte. Daar hebben wij ook aan meegedaan. We gaven op dat moment een concert in Friesland voor 1 800 man. Dat hebben we toen een minuut onderbroken. Het was doodstil. Ontzettend indrukwekkend. Daaruit is 'Zo Jong' ontstaan.”

Syb: “Wij snappen niet waarom zulke dingen gebeuren. Als je de krant leest, lijkt het of dit soort gebeurtenissen al bijna normaal aan het worden is.”

De opbrengst van de single gaat naar het Fonds Slachtofferhulp. Op verzoek van De Kast zal het geld worden besteed aan een voorlichtingscampagne onder scholieren. Sytse: “Er moet een gedragsverandering komen, en daarmee kun je het beste beginnen onder jongeren. En onze band bereikt natuurlijk veel mensen uit deze leeftijdsgroep. Op optredens spelen wij het nummer ook, met videobeelden van brandende kaarsen en van de herdenking van Meindert Tjoelker erbij. Dat maakt altijd veel indruk.”

De Kast zal op 5 mei optreden op vier verschillende bevrijdingsfestivals door het hele land en daar onder andere 'Zo Jong' spelen. “4 en 5 mei vormen een moment van bezinning”, meent Sytse. “Een goed ogenblik om stil te staan bij de gevolgen van zinloos geweld.”

De bandleden zullen op 5 mei per helikopter bliksemsnel van het ene festival naar het andere worden gevlogen. “We vonden het een grote eer dat we hiervoor gevraagd werden”, zegt Syb. “Als je ziet wie ons hierin voorgegaan zijn... Dit jaar is Anouk er ook voor gevraagd, niet mis dus.” Lachend: “En het lijkt me ook te gek om in een helikopter te zitten.”

De Kast brak, na jarenlang alleen in Friesland enige faam te hebben genoten, vorig jaar door met het Friestalige nummer 'In Nije Dei' (Een Nieuwe Dag). Opeens vulde de Kast geen kroegen meer, maar stadions, en werd Syb verheven tot Neerlands hottest sekssymbool. De plotselinge roem blijkt wel aan de band besteed.

Syb: “Toen we voor het eerst optraden voor zo'n tienduizend man, dat was echt helemaal fantastisch. Het was zo'n te gek publiek, er waren echt positieve vibraties voelbaar. Echt een helemaal te gek gevoel.”

Sytse: “Vooral achteraf, als je de beelden terugziet, want tijdens het concert leef je in een roes. Pas erna dringt het goed tot je door, kun je er echt van genieten.”

In de media krijgt Syb, het jonge-meisjesidool met de lange krullen, verreweg de meeste aandacht. Vervelend voor de andere bandleden? Sytse: “Syb ziet er goed uit, is een blikvanger, en dat is natuurlijk ook in ons voordeel. Maar we proberen toch zoveel mogelijk met de hele band naar buiten te treden. Dat lukt vaak niet, omdat de media altijd alleen Syb willen. Terwijl de fans helemaal niet alleen op Syb gericht zijn. Alle bandleden krijgen regelmatig fanmail.” Syb: “We willen graag als band overkomen, ik ben geen solo-artiest.”

Gewoon over straat kunnen de bandleden niet meer. Syb: “Ik ging een tijdje geleden met mijn vriendin naar de film. We hadden expres de vroege voorstelling genomen, omdat het dan meestal rustiger is. Dat was ook zo, maar toen we na de film naar buiten kwamen, stond er een horde mensen voor de late film. Op zo'n moment gaat er echt een gekrijs op. Dan sta ik wel weer een tijdje handtekeningen uit te delen.” Sytse: “Bij mij blijft het meestal bij onderling smoezen, zo van: is die niet van De Kast? Hoewel: ik ga toch niet meer zo gauw op een drukke zaterdagmiddag kleren kopen. Dan word ik toch wel vaak aangesproken.”

Syb: “De reacties zijn wel altijd leuk, hoor. Nederlanders zijn vrij nuchter. Ze willen vaak even een foto van je nemen, of vertellen dat ze bij een concert van ons zijn geweest, en dan laten ze je weer met rust.”

Sytse: “Gisteren traden we op in een Belgisch tv-programma, Tien om te Zien. Niemand kent ons daar in België. Het was toch wel heerlijk om even niet herkend te worden.”

Syb: “Ik stond in de gang te voetballen met Jantje Smit, die daar ook optrad. Die Belgen dachten dat ik zijn vader was.”

De bandleden van De Kast zijn allemaal geboren en getogen in Friesland. Syb is de enige van de vijf die ook in het westen van het land heeft gewoond: in het kader van de vervangende dienstplicht was hij een tijdje activiteitenbegeleider in een bejaardenhuis te Zandvoort. Hij kon daar echter niet aarden. “In het westen is alles veel chaotischer en hectischer. Onpersoonlijker ook. Dat lag me niet. En ik miste de jongens van de band, hè. Daarom ben ik weer naar Friesland teruggegaan. Friezen zijn heel oorspronkelijk, heel puur, en heel erg trots op hun taal en tradities. Dat vind ik mooi. En ik hou ook van de rust en het weidse uitzicht van Friesland. Als ik uitkijk over de Friese meren, heb ik echt dat gevoel van: dit is mijn land.”

Is de moord op Meindert Tjoelker in Leeuwarden niet een teken dat ook Friesland zijn puurheid aan het verliezen is? Sytse: “Zeker. Ook in Friesland wordt alles harder, ook daar zit veel frustratie. De tijdgeest waait daar ook. Maar toen met Meindert Tjoelker zag je wel dat het hele Friese volk ineens in opstand kwam. Dat zou in Amsterdam niet op die manier gebeuren. Dat is toch dat Friese wij-gevoel.”

Deel dit artikel