Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De jonkheer verdient de kost als bouwvakker

Home

21.25 uur, Nederland 2

Ooit presenteerden huwbare adellijke meisjes zich op traditionele debutantenbals, zoals het Wiener Ball. In maagdelijk wit zwierden ze over de dansvloer in de hoop een jongeman te ontmoeten uit hetzelfde milieu. Komend weekend is er het Haagsch Debutantenbal, een feest dat deze traditie kopieert. Maar tegenwoordig dansen adel en niet-adel samen de quadrille, alsof er geen verschil is.

Rond adel hangt nog steeds de sfeer van exclusiviteit terwijl in de praktijk het onderscheid met gewone burgers steeds meer verdwijnt. Kastelen of landgoederen zijn tegenwoordig nauwelijks meer te onderhouden en worden veelal van de hand gedaan. De moderne baron of jonkheer heeft vaak gewoon een baan, menig freule is een heel gewone huisvrouw. Zelf benadrukt de adel ook graag dat ze ’heel normale mensen zijn’. Toch is er in subtiele dingen nog steeds een verschil. Het gaat om het taalgebruik, overgeërfde normen en waarden, de duidelijk aanwezige band met de familiegeschiedenis. Sommigen koesteren hun afkomst en proberen het erfgoed in stand te houden. Anderen worstelen ermee, zoals Piet van Byma.

Byma besloot al jong dat hij géén jonkheer meer wilde zijn. Maar zo gemakkelijk raakte hij zijn titel niet kwijt. Tien jaar voerde hij strijd met de Hoge Raad van Adel en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Pas in 1984 ontving hij het eenvoudig getypte briefje dat hij uit de adelstand was ontheven. Deze opmerkelijke zaak werd angstvallig verborgen gehouden, de autoriteiten waren bang voor een precedent. Inmiddels woont Van Byma in Frankrijk en verdient de kost als bouwvakker. Maar ook zonder titel blijft het verleden aan hem kleven.

Deel dit artikel