Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De jongeman beft de vrouwen met grote ijver

Home

Elma Drayer

Column

Je ziet een aantrekkelijke jongeman die achter elkaar een rijtje vrouwen oraal bevredigt: de ene is bejaard, de andere moddervet, een derde hooghartig, de vierde uitgesproken onappetijtelijk.

Maar ja. Ze leggen wél triomfantelijk eurobriefjes neer op de salontafel. Dus hebben ze recht op zijn erotische diensten.

De jongeman kwijt zich van zijn befwerkzaamheden met grote ijver, maar ook met groeiende weerzin. Waarna je de voice-over hoort zeggen: "Als ik tien keer per dag seks moest hebben met vreemden, na hoeveel keren zou ik dan misselijk worden?"

Het is een ongemakkelijk filmpje, ik kan niet anders zeggen. Ineens besef je: was de aantrekkelijke jongeman een aantrekkelijke jongedame geweest, en waren haar klanten bejaarde, moddervette, hooghartige, onappetijtelijke mannen geweest - onze hedendaagse moraal had gedicteerd dat ik dit héél normaal moest vinden. Maar wat is er eigenlijk normaal aan betaalde seks?

De clip werd afgelopen vrijdag in zeventien talen op internet gezet door de European Women's Lobby, het begin van de campagne 'Samen voor een Europa vrij van prostitutie'. Nobel doel: een einde maken aan de 'maatschappelijke tolerantie tegenover de wijdverbreide seksuele en economische exploitatie' van menselijke wezens (m/v). Geheel naar verwachting ontlokte het filmpje op Nederlandse websites onmiddellijk hoon. "10 x per dag seks en dan ook nog betaald krijgen lijkt me een prachtbaan", meldde ene Jager Verzamelaar. "Als we prostitutie gaan verbieden gaat het niet weg dat is zeker", wist ene Henk.

Zulke reacties wekken geen verbazing. Hoererij geldt sinds een jaar of tien in dit land immers als een wellicht curieuze, maar gelegitimeerde wijze om je boterham te verdienen. Serieuze oppositie komt er alleen nog van rechts-christelijke kleinburgers - waardoor het thema in weldenkend Nederland lelijk besmet is geraakt. Daar mag zelfs een hitsige wethouder die zijn gerief zocht bij hoertjes op een afwerkplaats rekenen op mild begrip. En in activistisch vrouwenland lijkt nog altijd het sentiment te heersen dat daar zo'n dertig jaar geleden in de mode kwam: 'sekswerkers' zijn eigenlijk heel slim. Zij laten zich betalen voor diensten die andere vrouwen gratis leveren.

Vrijwel niemand durft hardop te zeggen dat de opheffing van het bordeelverbod in 2000 desastreus heeft uitgepakt - alle humane bedoelingen van de wetgever ten spijt. Dat het heilige onderscheid tussen 'vrijwillig' en 'onvrijwillig' in de praktijk nauwelijks bestaat. Dat dit land uitgroeide tot een paradijs voor mensenhandelaars. Zeker, de nieuwe prostitutiewet, eind maart door de Tweede Kamer aangenomen, tracht enkele onvolkomenheden te repareren. Maar de basisgedachte blijft onaangetast: hoererij is een noodzakelijk kwaad. Een natuurverschijnsel dat je niet kunt uitbannen. Dus moet je het zo netjes mogelijk reguleren.

Grappige redenering, evenzogoed. Moord, mishandeling en diefstal zullen we evenmin ooit kunnen uitbannen. Toch zal geen verstandig mens durven beweren dat de neiging tot moord, mishandeling en diefstal nu eenmaal zit in de aard van het beestje. En dat we daarom die aandriften zo netjes mogelijk moeten reguleren. Waarom blijft de mythe dat prostitutie een noodzakelijk kwaad is wél overeind?

Het antwoord schuilt in het filmpje.

Deel dit artikel