De Jager weerlegt 'misverstanden' over ESM

home

© ANP
Update

Minister Jan Kees de Jager van Financiën is donderdag in het debat over het permanente noodfonds voor de euro (ESM) begonnen aan het weerleggen van een aantal 'misverstanden' over het fonds.

De Jager weerspreekt dat het fonds niet democratisch is, zoals tegenstanders als de PVV en de SP zeggen. Er is immers debat in het parlement en de Kamer bepaalt zelf of het wordt aangenomen, zei de CDA-minister.

Ook is het volgens hem onjuist dat het ESM de bijdrage van landen bepaalt. Die is vastgelegd, maar een verhoging kan alleen met instemming van de Kamer. 'Als is het maar 1 euro boven de 40 miljard euro waarmee we vandaag instemmen.'

De Jager zei verder dat er in gevallen waar een land acuut gered moet worden een noodbesluit genomen kan worden met de steun van 85 procent van de (gewogen) stemmen. Nederland kan dat in z'n eentje niet tegenhouden, maar wel samen met bondgenoten Duitsland en Finland.

De ondergrens van 85 procent is volgens de minister 'een hele zware regel', die nog strenger is dan waarmee bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds opereert. Het doel van de grens van 85 procent is te voorkomen dat een klein euroland als Malta of Slowakije de acute redding van een andere euroland blokkeert. Drie grote landen (Duitsland, Frankrijk en Italië) kunnen in hun eentje wel een operatie blokkeren.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie