Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Jager weerlegt 'misverstanden' over ESM

Home

© ANP
Update

Minister Jan Kees de Jager van Financiën is donderdag in het debat over het permanente noodfonds voor de euro (ESM) begonnen aan het weerleggen van een aantal 'misverstanden' over het fonds.

De Jager weerspreekt dat het fonds niet democratisch is, zoals tegenstanders als de PVV en de SP zeggen. Er is immers debat in het parlement en de Kamer bepaalt zelf of het wordt aangenomen, zei de CDA-minister.

Ook is het volgens hem onjuist dat het ESM de bijdrage van landen bepaalt. Die is vastgelegd, maar een verhoging kan alleen met instemming van de Kamer. 'Als is het maar 1 euro boven de 40 miljard euro waarmee we vandaag instemmen.'

De Jager zei verder dat er in gevallen waar een land acuut gered moet worden een noodbesluit genomen kan worden met de steun van 85 procent van de (gewogen) stemmen. Nederland kan dat in z'n eentje niet tegenhouden, maar wel samen met bondgenoten Duitsland en Finland.

De ondergrens van 85 procent is volgens de minister 'een hele zware regel', die nog strenger is dan waarmee bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds opereert. Het doel van de grens van 85 procent is te voorkomen dat een klein euroland als Malta of Slowakije de acute redding van een andere euroland blokkeert. Drie grote landen (Duitsland, Frankrijk en Italië) kunnen in hun eentje wel een operatie blokkeren.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie