Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Jager sluit geen enkele bezuiniging uit: 'Geen taboes'

Home

Redactie

© reuters

'Ja, de cijfers vallen tegen en nee, ik ga nog niet speculeren welke keuzes we zullen maken.' Dat is ongeveer de samenvatting van de reactie die minister De Jager van Financiën vanmorgen gaf voor aanvang de ministerraad.

Vanaf maandag onderhandelen Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders over hoe en op welke manier er bezuinigd zal worden. Gisteren kwam het CPB met economische cijfers die voorspellen dat het begrotingstekort in 2013 4,5 procent zal bedragen, terwijl dit van Brussel maximaal drie procent mag zijn. Dat betekent dat er wellicht voor negen miljard aan netto besparingen moet worden gevonden.

Lastige dossiers
De Jager wilde ook daar niet op vooruit lopen, maar zei wel dat er 'geen taboes' zullen zijn. Dat betekent dat ook over lastige dossiers als de arbeidsmarkt en de woningmarkt zal worden gepraat. De hypotheekrenteaftrek ligt bijvoorbeeld erg gevoelig bij de VVD en PVV, maar aanpassing hiervan is volgens experts een belangrijk instrument om de overheidsfinanciën op de langere termijn gezond te krijgen.

De Jager zal vanaf maandag de zogenaamde 'tweede tafel' voorzitten. Samen met ambtenaren en andere specialisten zullen zij de plannen van de onderhandelaars razendsnel doorrekenen en van commentaar voorzien. Wanneer er echt over cijfers wordt gesproken, zal de minister wel aanschuiven aan de hoofdtafel. 'Ik ben de rekenmeester van dit kabinet', aldus De Jager.

Lees verder na de advertentieHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie