Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De insuline-dood lijkt vaak een natuurlijke

Home

Van een onzer verslaggevers STEENBERGEN - Insuline, de stof die is aangetroffen in het lichaam van twee patiënten uit verpleeghuis De Lindenburgh in Steenbergen, is een hormoon dat het lichaam in staat stelt het suikergehalte (glucose) in het bloed te reguleren. Het wordt door het lichaam zelf geproduceerd.

Ook de hersenen 'lopen' op glucose, maar kunnen dat zelf niet maken. De hersenen zijn afhankelijk van de glucose-spiegel van het bloed.

Indien insuline wordt ingespoten bij mensen bij wie het glucose-gehalte goed is, gaat deze automatisch naar weefsels als spieren en hart. Het is dan net alsof de sluizen worden opengezet: alle glucose wordt naar de weefsels getrokken en tegelijk raken de hersenen ondervoed.

Bij een hoge dosis ingespoten insuline is het mogelijk dat een directe hersendood optreedt. Vaker echter is de doodsoorzaak secundair. Omdat de hersencellen niet goed meer functioneren, worden de ademhaling en het hartritme niet goed meer bestuurd en raakt de persoon in coma. Het effect van insuline is onvoorspelbaar en afhankelijk van leeftijd en conditie.

Insuline is dan ook niet geschikt om de dood te bewerkstelligen. Toch grijpen verplegers en artsen die - de euthanasie-regelgeving omzeilend - eigenmachtig een leven willen beëindigen relatief vaak naar het middel insuline.

Natuurlijk

De dood die op de injectie volgt, lijkt namelijk vaak natuurlijk en het middel is moeilijk op te sporen. Zo gebruikte Martha U. van het verpleeghuis Vliethoven te Delfzijl het middel bij het doden van zeker drie patiënten. Zij is inmiddels tot vier jaar cel en tbs veroordeeld.

Ook de huisarts Sippe Schat uit Sint Nicolaasga beëindigde het leven van een 72-jarige kankerpatiënte met insuline, en liet zich daarbij 'inspireren' door Martha U.

In de jaren '70 al ontdekte de Limburgse hoofdverpleger Frans H. de werking van het middel. Hij werd in 1977 veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord negen bewoners van de Lückerheide-kliniek in Kerkrade.

In 1985 raakte het Haagse verpleeghuis De Terp in opspraak, omdat een huisarts en een hoofdverpleegkundige vier bewoners door het inspuiten van insuline zouden hebben laten sterven. De arts kreeg eerst een jaar cel, maar werd in hoger beroep vrijgesproken omdat het bewijs tegen hem onrechtmatig was verkregen. Daarop besloot justitie ook af te zien van vervolging van de verpleegkundige.

De politie pakte in 1987 vier verpleegkundigen van het Amsterdamse VU-ziekenhuis op omdat zij met insuline-injecties eigenmachtig een einde hadden gemaakt aan het leven van vier coma-patiënten.

Zij werden veroordeeld tot slechts voorwaardelijke straffen, omdat de rechter signaleerde dat zij op deze moeilijke afdeling nauwelijks begeleiding kregen.

Deel dit artikel