De hoofdluis te lijf met de stofzuiger

home

Petra Sjouwerman

Petroleum op je hoofd smeren, een handdoek erom en het één nacht laten intrekken. De volgende ochtend waren de luizen dood, maar je stonk een uur in de wind. Zo gebeurde het vroeger. Vervolgens kwamen de stofkam, de luizenshampoos en tegenwoordig lopen op school de 'luizenmoeders' rond.

Het nieuwste wapen tegen hoofdluizen is de luizenstofzuiger. Het is een Deense uitvinding van een vader die genoeg had van de luizen op de hoofden van zijn vier, langharige dochters. Hij kwam op het idee toen hij wespen in zijn tuin met de stofzuiger te lijf ging. Het door hem ontworpen apparaat bestaat uit een slang die op bijna alle stofzuigers past. Een fijne kam in de mond van de slang bewerkt het haar bij de hoofdhuid, terwijl de rest van het haar in de slang wappert. Een filter vangt de luizen op. Het apparaat is in Denemarken een jaar op de markt en er zijn er inmiddels vijfduizend van verkocht.

Wegens de hardnekkigheid van het luizenprobleem doen drie Deense gemeenten mee aan een proef voor een gecoördineerde aanpak -het 'noodplan hoofdluizen'. Deze gemeenten hebben alle gezinnen met kinderen tussen drie en zestien jaar een gratis luizenstofzuiger gegeven voor de behandeling van hun kroost. De kinderen worden niet alleen thuis herhaaldelijk 'gestofzuigd', maar ook op school. Oudere leerlingen (de 'luizenpatrouilles') behandelen de jongere leerlingen met de stofzuiger en tellen de in de filters opgevangen luizen. Het voordeel: er hoeven geen giftige en vaak dure shampoos gebruikt te worden. En de besmettingshaard (het kind met grote luizen) kan onmiddellijk worden gelokaliseerd. Het nadeel: de eieren worden niet opgezogen, dus een herhaalde behandeling blijft noodzakelijk. Bovendien kunnen luizen zich snel verplaatsen in droog haar. Wil de stofzuiger goed werken, moet het haar met scherpe scheidingen worden opgedeeld in staartjes, die om beurten worden behandeld.

Mette Knorr, consulent van de Deense Infectieziektebestrijding, noemt de stofzuiger 'goed bruikbaar', vooral bij kinderen met lang haar. ,,Toch is het een vooral kwestie van temperament. Sommige gezinnen vinden het prettig om met een stofzuiger te werken, anderen vinden dat geen aantrekkelijk idee. Het gaat in de strijd tegen de luizen vaak fout door tijdgebrek van de ouders. Voor sommigen is het dan misschien handiger om de stofzuiger te voorschijn te halen, dat gaat sneller'', aldus Knorr.

Toch is de stofzuiger niet de ultieme oplossing. ,,Het is hetzelfde als bij de luizenkam en de shampoos. Als je niet systematisch, nauwkeurig en vasthoudend bent, kan ook de stofzuiger het probleem niet voor je oplossen'', zegt Knorr, die het apparaat een goede aanvulling noemt op de andere behandelmethoden.

Deense kinderen hebben intussen een populair spelletje uitgevonden: je haar stofzuigen met de gewone stofzuiger. Niet zo effectief misschien in de strijd tegen de luizen, maar het resultaat mag er zijn: wild en wijd uitstaand haar.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie