Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Hond: SP tweede partij van Nederland

Home

ANP/Redactie

SPleider Emile Roemer won onlangs de publieksprijs van EenVandaag. © anp

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, komt de SP uit op 28 zetels in de Tweede Kamer. De partij zou hiermee de tweede partij van Nederland worden, achter de VVD. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond waarvan de resultaten vandaag bekend zijn gemaakt. De SP heeft sinds de verkiezingen vorig jaar juni 15 zetels in het parlement.

De VVD blijft met 31 zetels de grootste partij. De PVV zakt in vergelijking met een week geleden naar 26 zetels (nu 24 in de Kamer) , het CDA naar 12 (nu 21) en de PvdA naar 17 (nu 30). De ChristenUnie stijgt naar 6 (nu 5). D66 die nu 10 zetels in de Kamer bezet zou er nu 17 krijgen. GroenLinks gaat er 2 zetels op achteruit en zou nu 8 krijgen.

Uit de peiling blijkt verder aan wie partijen zetels verliezen. Van de 13 zetels die de PvdA verliest ten opzichte van juni vorig jaar, gaan er zeven naar de SP en drie naar D66. Het CDA - op een verlies van negen - verliest drie zetels aan de VVD. Die partij verliest op haar beurt weer wat aan de PVV en D66, waardoor de VVD per saldo in de peiling op hetzelfde aantal staat als bij de verkiezingen anderhalf jaar geleden.

Job Cohen
De Hond ondervroeg Nederlanders ook over hun verwachtingen voor 2012. Rond de 60 procent van de Nederlanders denkt dat volgend jaar een Europees land failliet gaat en dat Nederland in een ernstige recessie komt. Rond de 60 procent verwacht ook het aftreden van PvdA-leider Job Cohen.

Verder verwacht 40 procent de val van het kabinet en eenzelfde percentage houdt rekening met het uiteenvallen van de eurozone. Eén op de vijf Nederlanders denkt verder dat Nederland het EK Voetbal wint. Dat we de finale van het eurovisiesongfestival halen wordt maar door één op de twintig verwacht.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie