Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De hamvraag: Onderdrukt Different homogevoelens?

Home

Marije van Beek

Archieffoto van een kerkdienst op Roze Zaterdag. © ANP

ANALYSE - Chris was ooit homo. Na veel getob koos hij voor een leven als hetero. Dat voelde goed. Nu heeft hij een vrouw. Maar, zegt hij: "Het kan best dat mijn homofiele gevoelens nooit helemaal verdwijnen."

Dit 'succesverhaal' is te lezen op de website van Different. Manager Anouk van Tooren van deze organisatie claimde in Trouw dat 30 procent van de cliënten van hun homoseksualiteit wordt afgeholpen.

Nu ontkent directeur Henk van Rhee, in het Reformatorisch Dagblad en bij de EO, dat de organisatie homogevoelens onderdrukt. Dat is niet alleen strijdig met wat Van Tooren eerder tegenover Trouw zei, maar ook met de redenering van Different die je in brochures en op de website aantreft.

Is Different wel eerlijk over wat ze precies doen? Goed, dat een ggz-instelling niet wegkomt met de pretentie te genezen van homoseksualiteit, weet Different zelf ook. De term 'genezen' stamt uit het verleden, toen Different nog Evangelische Hulp aan Homofielen heette. 'Genezen' heet sinds enige jaren 'veranderen'.

Maar de kern van Differents filosofie is nog steeds hetzelfde: homoseksualiteit is te veranderen. Daarom spreekt Different niet over 'geaardheid' maar van 'gerichtheid'. Dat gaat tegen wetenschappelijke inzichten in. Deze orthodox-christelijke organisatie gaat van een theologische vooronderstelling uit: homoseksualiteit is een zonde en dus onwenselijk.

In zijn optredens is directeur Henk van Rhee hier altijd helder over geweest. Zo zei hij een jaar geleden in een interview met de website Christelijk Informatieplatform: "Als men ons vraagt hoe we tegen een homoseksuele relatie aankijken, vertellen we hen (de cliënten, MvB) dat we denken dat God zo'n relatie niet goed vindt.

Sommige cliënten trouwen na hun behandeling met een vrouw. Anderen kiezen voor een celibatair leven of onderdrukken hun gevoelens."

Elders neemt Van Rhee het op voor 'orthodox gelovige mensen met homoseksuele gevoelens die uit liefde tot God kiezen voor onthouding of zelfs verandering'. Wie, zoals Van Rhee, gelooft dat homoseksualiteit te veranderen is, kan inderdaad makkelijk beweren dat er geen geaardheid wordt onderdrukt.

Homo's die aangeven dat zij niet van hun gevoelens af willen, krijgen daarvoor de ruimte van Different. Maar homo's die hun eigen gevoelens zo zondig vinden, dat ze hun geaardheid willen onderdrukken, kunnen daarvoor óók bij Different terecht. Zij worden klaargestoomd voor een heterobestaan.

Different verpakt dit in vaktaal. "Wij volgen de hulpvraag van de cliënt", heet het dan. En: "Bij ons kun je jezelf zijn". Dit taalgebruik verbloemt de hamvraag: laten de hulpverleners homo's in de waan dat God hen kan veranderen?

Deze vaagheid viel ook de inspectie op. Het rapport eist van Different voortaan 'eerlijke voorlichting'. Of Different aan homo-onderdrukking doet, laat de inspectie in het midden. Minister Schippers van volksgezondheid zei dinsdag, toen het rapport verscheen, dat het bij Differents methode "niet gaat om het onderdrukken of genezen van de homoseksualiteit".

Wat het 'genezen' betreft heeft ze gelijk. Maar met 'onderdrukken' legt ze de inspectie iets in de mond wat die in het rapport voor rekening van Different zelf laat. De vraag of Different homoseksualiteit onderdrukt staat ook bij de inspectie nog open.

Deel dit artikel