Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De groothertog uit Luxemburg en zijn huwbare kleinkinderen

Home

Uit Luxemburg komt geen huwbare adelheid naar het feest. Groothertog Jan van Luxemburg is deze maand 77 geworden, zijn vrouw Joséphine Charlotte is zeventig, kroonprins Hendrik is 42 en zijn vrouw, prinses Maria Teresa, is 41 jaar oud. Verder komt prins Willem, met de mooie leeftijd van 34, maar al getrouwd met prinses Sibilla Weiler, die natuurlijk ook komt.

Voor de toekomst blijft het gezin van kroonprins Hendrik en prinses Maria Teresa, afkomstig uit Zwitserland, interessant als het om huwbare zonen en dochteren gaat. Het paar heeft vijf kinderen (vier zoons en één dochter), van wie de oudste zoon Willem zestien is en de jongste zoon Sebastian vijf. Dat kan nog heel wat gedoe geven, maar anderzijds is daarmee ook de opvolging in het groothertogdom Luxemburg wel voor lange tijd veiliggesteld.

Kroon- (ook wel erf-) prins Hendrik maakt zich al wel op om zijn vader Jan op te volgen. Verschillende van zijn taken neemt hij al waar. Hofkringen menen echter dat Hendrik nog steeds vecht tegen zijn verlegenheid.

Op de Britse militaire academie Sandhurst, waar veel gekroonde hoofden hun opleiding krijgen, werd hij geplaagd omdat hij wel erg snel bloosde tot achter zijn oren. Hendrik studeerde na zijn militaire opleiding politieke wetenschappen en economie.

Net als zijn moeder Joséphine-Charlotte, de dochter van koning Leopold en koningin Astrid van België, houdt Hendrik zich bezig met maatschappelijk werk en is hij actief voor het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef.

Anders dan bij andere aanwezige adellijke personen, die troonloos zijn, zitten de groothertogen van Luxemburg stevig in het zadel. Luxemburg, met tegen de 400 000 inwoners, is een van de rijkste landjes van Europa, kent geen grote problemen, en het vorstenhuis wordt er op handen gedragen.

Deel dit artikel