Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De graanprijs stemt tot nadenken, niet over voorraden, wel over biodiesel

Home

In de Haarlemmermeer wordt vrijdag het tarwe gedorst. © ANP XTRA
Commentaar

De voorzitter van landbouworganisatie LTO, Albert Jan Maat, pleitte gisteren in deze krant voor het aanleggen van een strategische graanvoorraad om te voorkomen dat veeboeren en bakkers in de problemen raken door snel stijgende graanprijzen. Maat kreeg weinig steun voor dat pleidooi.

Het is wijs om enige voorraad te hebben om schommelingen in de prijs van een belangrijke grondstof te kunnen dempen. Graanverwerkende bedrijven hebben daartoe voorraden. Maar volgens Maat moeten ook overheden die gaan aanleggen, liefst in internationaal verband, maar desnoods alleen in Nederland. We doen dat met olie, zegt Maat, waarom dan niet met een basisbestanddeel van ons voedsel?

De vraag is met welk doel de overheid die graanreserve zou moeten aanhouden. Zorg is er nu vooral vanwege droogte in de Amerikaanse landbouwgebieden, waardoor de graanprijzen de hoogte in worden gejaagd. Dat is een probleem, nog niet direct voor de voedselvoorziening van de mens, maar vooral van het dier. Veehouders zien de prijzen van het veevoer stijgen, en daardoor de marge op hun productie slinken. En ruim was die marge al niet.

De graanboeren profiteren juist van de stijgende prijzen. En dat tot vreugde van de LTO-voorman, want structureel waren de graanprijzen eigenlijk te laag. Daar ligt ook de belangrijkste zorg van Maat; niet bij snel stijgende prijzen, maar bij de structureel te lage prijzen, met een achterblijvende graanproductie tot gevolg.

Zijn pleidooi voor strategische graanvoorraden moet in dat licht worden bezien; de voorraden moeten de graanproducent een behoorlijke prijs garanderen. Dat klinkt redelijk, maar het risico is dat het uitloopt op het ondersteunen van de agrarische inkomens via de productie. En daarmee heeft Europa slechte ervaringen opgedaan.

Het dempen van prijsschommelingen, middels termijncontracten en/of voorraden, is prima. Maar liefst door de marktpartijen en niet door overheden.

De snel stijgende graanprijzen moeten wel aanleiding zijn voor een herbezinning op de productie van biobrandstoffen, vooral in de Verenigde Staten. De Amerikaanse wetgeving zorgt ervoor dat een fors deel van de maïsproductie niet de maag in gaat maar de tank. Die wetgeving zou aangepast moeten worden. Niet alleen omdat de structurele vraag naar voedsel sneller groeit dan het aanbod, maar ook omdat de technologen inmiddels leren biobrandstoffen te maken uit plantaardige resten die niet te eten zijn.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie