Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Graaf vraagt en krijgt vertrouwen

Home

Van onze redactie politiek

D66-leider Thom de Graaf heeft zaterdag nadrukkelijk het vertrouwen van zijn achterban gevraagd en gekregen. Het zeer drukbezochte verkiezingscongres in Zwolle (1300-1400 aanwezigen) koos hem met ruim tachtig procent van de stemmen opnieuw tot lijsttrekker.

Floor Kist, de meest uitgesprokene van de tien tegenkandidaten, kreeg slechts 54 D66-leden achter zich. Hij riep enkele weken geleden de voltallige Tweede-Kamerfractie op terug te treden, vanwege de aanhoudend slechte stand in de peilingen. D66 verloor afgelopen mei onder leiding van De Graaf al de helft van de veertien zetels en dreigt bij de komende verkiezingen verder weg te zakken.

De kritiek van binnen en buiten de partij was voor De Graaf aanleiding het congres 'een groot vertrouwensmandaat' te vragen. Hij deed dat aan het begin van de middag, op het moment dat er nog lange rijen voor de deur van de Zwolse Buitensociëteit stonden. De Graaf hield in het midden hoeveel steun hij precies wilde hebben, maar bleek meer dan tevreden met de uitslag.

D66 is daarmee naast de SP de enige grotere partij die het voorbije halfjaar niet van lijsttrekker is veranderd. In zijn aanvaardingsspeech stond De Graaf vooral stil bij het terugtreden van zijn GroenLinks-collega Rosenmöller, afgelopen vrijdag.

,,Er zijn volksvertegenwoordigers afgehaakt omdat zij zich niet meer thuis voelden in het politieke klimaat van schreeuwen zonder nadenken, van beeldvorming zonder inhoud, van persoonlijke aanvallen. Dat is vreselijk en ik voel met Paul Rosenmöller mee. Ik voel me zelf ook niet thuis in dat klimaat, maar ik heb besloten me er niet bij neer te leggen en ertegen te vechten.''

De Graaf beklemtoonde dat 'kennis, kennis en nog eens kennis' het belangrijkste thema wordt in de D66-campagne. Hij viel daarbij zowel de VVD als het CDA aan, de twee partijen die na de verkiezingen verder willen regeren. Volgens De Graaf is beknibbelen op de onderwijsuitgaven, zoals het huidige kabinet doet, juist in economisch minder florissante tijden uiterst onverstandig.

,,Als we al aan de rand van de afgrond staan, dan geeft de VVD ons een extra duwtje in de rug'', zei hij in de richting van de liberale staatssecretaris Nijs. ,,En tegen premier Balkenende zeg ik; wie bezuinigt op onderwijs, bezuinigt op normen en waarden.''

Op een ander punt bleek hij het weer eens met CDA en VVD; het PvdA-voorstel om de hypotheekrente-aftrek voor de hogere inkomens in de toekomst te beperken is 'onrechtvaardig' voor nieuwe kopers. Wil de PvdA werkelijk starters op de woningmarkt helpen, dan is het volgens De Graaf een beter idee om de overdrachtsbelasting af te schaffen.

Behalve een lijsttrekker koos het D66-congres onder anderen ook een nieuwe partijvoorzitter. Dat wordt de Leidse wethouder Alexander Pechtold, die Gerard Schouw opvolgt. Ook hij riep de partij op achter De Graaf te blijven staan: ,,D66 is geen politieke voetbalclub die aanvoerders zomaar wisselt en voor het publiek onbegrijpelijke transfers probeert te verkopen.'' Eddy Schuyer mag na de statenverkiezingen opnieuw D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer worden.

De exacte volgorde op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer wordt de komende weken via een poststemming onder de 13000 D66-leden duidelijk. De verwachting is dat europarlementariër Lousewies van der Laan daarbij hoog eindigt. Zij geldt binnen de partij als een goede leider voor de toekomst, hoewel zij zich deze keer nog niet in de strijd om het lijsttrekkerschap wilde mengen.

Deel dit artikel