Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De glimlach hoort bij Jehova's getuigen

Home

NIELS MATHIJSSEN

Jehova's getuigen uit de hele wereld zijn bijeen in Utrecht. Op het congres is alles stak geregeld. Ook voor de pers.

Het eerste wat bij binnenkomst opvalt: alles is tot in de puntjes geregeld en iedereen kijkt blij. Dit is het internationale congres van de Jehova's Getuigen. Tot en met zondag zijn 30.000 gelovigen uit de hele wereld in de Jaarbeurs in Utrecht bijeen. Zonder aarzeling spreken talloze vrijwilligers mensen aan. Ze delen programmaboekjes uit en wijzen congresgangers met een vriendelijk glimlach in de juiste richting. Daarnaast tellen ze systematisch alle aanwezigen.

In zaal één zitten duizenden getuigen te kijken naar vier grote schermen. Daarop zijn preken te zien die live uit een andere zaal gestreamd worden. Ook hier klampen vrijwilligers de bezoekers aan. Vooral mensen die in hun eentje zijn zijn een geliefd doelwit. "Zoek je nog een zitplaats?" vraagt een van de vrijwilligers. Met een vriendelijke lach: "Daar achterin zijn nog vrije plekken." Even later toont een ander belangstelling. "Ben je hier met iemand? Wil je een Bijbelpassage met me lezen?"

Maar het is niet de bedoeling dat een journalist in zijn eentje rondloopt, zo blijkt na enige tijd. "Ik ga even iemand bellen die daar antwoord op kan geven", zegt een vrijwilliger als hij een vraag krijgt. Zonder antwoord te geven pakt de jongeman zijn telefoon. Een paar tellen later komt er iemand van de organisatie aangelopen. "Wacht hier", zegt hij. "Ik zoek iemand die je te woord kan staan."

De vrijwilliger krijgt de opdracht de wacht te houden. Melvin van der Maden heet hij volgens de batch om zijn nek. "Sorry, maar we moeten hier echt even blijven staan", zegt hij. Eigenlijk wil hij niet veel kwijt, uiteindelijk vertelt de 20-jarige Van der Made dat hij langs de deuren gaat op Texel, het eiland waar hij woont. "Er zijn altijd genoeg mensen om mee te spreken."

Niet veel later komt de man van de organisatie weer aanlopen. Hij gaat voor naar de persruimte. Daar wacht woordvoerder Paul de Roos met een speciaal geselecteerde Jehova's getuige waarmee journalisten mogen spreken. Dexter Chengadu heet hij, afkomstig uit Hilversum.

Hij legt uit waarom alles tot in de puntjes verzorgd is en iedereen vriendelijk is, ondanks de reserves tegen journalisten. "Je moet het niet zozeer zien als discipline. Het is liefde", zegt Chengadu. "Hoe kun je een God blij maken die alles voor je heeft gedaan? De liefde voor Hem wil je tonen door alles goed te laten verlopen. Daarom zijn we zo hulpvaardig."

Op weg naar de uitgang vertelt woordvoerder De Roos nog van alles over het congres. Bijvoorbeeld waarom er geen vuilnisbakken staan. "Iedereen neemt z'n eigen vuil mee." En waarom journalisten niet onbegeleid rond mogen lopen? "Dat is service", zegt De Roos. "Zo is het makkelijker voor iedereen."

Deel dit artikel