Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Gispen-stoel bracht metaal de woonkamer in

Home

De stoelen van Willem Gispen mogen gerust tijdloos worden genoemd. Ze zijn vandaag de dag wellicht nog geliefder dan in de jaren dertig. Het helpt natuurlijk dat ze ruim verkrijgbaar zijn, in kwalitatief goede remakes die het bedrijf Dutch originals sinds 1992 op de markt brengt.

Vooral nummer 412 uit 1934, hier afgebeeld, wordt vaak genoemd door deelnemers.

Gispen (1890 - 1981) begon als siersmid. Aanvankelijk werkte hij in de weelderige stijl van de Amsterdamse school, maar al snel werd hij gegrepen door de sobere ontwerpen van het nieuwe bouwen en de buisframe meubelen van tijdgenoten Mart Stam en Marcel Breuer. In 1926 bracht hij een serie lampen uit van glas en metaal onder de naam Giso, zijn eerste stoel volgde in 1930.

Het gebruik van metalen buizen en het ontbreken van achterpoten – Gispen kwam nergens als eerste mee. Maar zijn stoelen blonken wel uit qua comfort. Ze waren ergonomisch goed doordacht, hadden goede vering en de beroemde bakelieten armleggers zorgden ervoor dat de huid niet in contact kwam met het kille staal. Ook de afwerking was van hoog niveau, de kwaliteit van het chroom wordt geroemd.

Gispen kreeg destijds grote orders van bedrijven en van de overheid. De gemiddelde Nederlander was nog niet toe aan zo’n metalen meubel in huis, maar de wat avontuurlijker ingestelde elite was er dol op. Van Nelle directeur J. Sonneveld liet zijn nieuwe villa in Rotterdam ermee inrichten. Zijn houten meubilair bleef achter in de oude woning. De villa is nu onderdeel van het Nederlands Architectuurinstituut.

Gispens hart lag bij het ontwerpen van meubels voor particulieren. Dat leidde er toe dat hij 1949 het bedrijf verliet. Voor de oorlog werd in de snel groeiende firma naast Gispen ook een financieel directeur aangesteld, die steeds meer nadruk legde op de zakelijke markt van kantoormeubels. De bezetting bracht andere problemen met zich mee: Gispen zat korte tijd gevangen. Toen na de oorlog de productie weer op gang kwam, voelde hij zich niet meer thuis in zijn bedrijf. De firma in Culemborg draagt nog steeds zijn naam én legt zich nog altijd toe op kantoorinrichting. Gispen zelf ging weer meubels voor de woonkamer ontwerpen, bij het mede door hem opgezette Kembo.

Lees verder na de advertentie
(\N)

Deel dit artikel