Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De gevaarlijkste monnik van Burma slaat zijn vleugels uit

Home

Robin de Wever

Monnik Ashin Wirathu, zondag in Sri Lanka. © ap

Volgens critici heeft hij het bloed van duizenden aan zijn handen. Ashin Wirathu zou het brein zijn achter de klopjacht en massale moorden op Burmese moslims. Vanaf deze week is hij ook actief in Sri Lanka.

De massale discriminatie, de slachtpartijen, de complete volksstammen die op de vlucht zijn geslagen: Wirathu heeft er naar eigen zeggen niets mee te maken. Natuurlijk, hij wil dat de Rohingya-moslims hard worden aangepakt. Net als veel collega-monniken ziet hij de achtergestelde islamitische minderheid als een van de grootste bedreigingen voor de maatschappelijke stabiliteit.

Maar die angst voor moslims is volgens hem niet ongegrond. Rohingya's zouden uit zijn op islamisering en vernietiging. Dat de jacht op de Rohingya's genocidale vormen aan zou nemen, is een leugen. Aan hem kan het naar eigen zeggen niet liggen: hij predikt enkel liefde.

Zondag verkondigde hij in Colombo in Sri Lanka een vergelijkbare boodschap. Op een congres met zo'n 5000 monniken maakte hij bekend dat zijn beweging 'om het wereldwijde boeddhisme te beschermen' gaat samenwerken met de Sri Lankese hardliner-organisatie Bodu Bala Sena (BBS, 'boeddhistische macht').

"Djihadisten vormen een serieuze bedreiging voor boeddhisten", waarschuwde Wirathu, die eregast was. "Boeddhistische tempels worden vernietigd. Er is een djihad tegen monniken gaande." Hoe die heilige oorlog er precies uitziet legde hij niet uit.

Ook BBS spreekt van een noodzaak. De organisatie richt zich tegen de islamitische minderheid en vóór boeddhistische suprematie. Ze wil dat religieuze en culturele minderheden niet langer erkend worden. Sri Lanka is geen multicultureel land, waarschuwde directeur Kirima Wimalajothi zondag, maar een land voor Singalese boeddhisten. Zij vormen driekwart van de bevolking.

Moskeeën gingen al in rook op
De organisatie beloofde de regering omver te werpen als die 'moslimextremisme' niet weet te stoppen. Dat BBS bereid is tot geweld, bleek de afgelopen maanden al. BBS-monniken organiseerden aanvallen op moskeeën en keken toe als opgehitste menigten winkels van moslims vernielden. Ze verspreiden boze geruchten en roepen op tot een verbod op hoofddoeken en halalvlees.

In Burma is de situatie nu erbarmelijk. Een deel van de Rohingya-bevolking is op de vlucht en leeft in overvolle vluchtelingenkampen. Buurlanden kunnen hen niet of nauwelijks opvangen en sommigen zouden in de handen van mensensmokkelaars gevallen zijn. In Sri Lanka is de situatie nog lang niet zo ernstig, maar lopen de spanningen wel op.

Moslims worden er van beide kanten aangevallen, stelt leider Azath Salley van de Moslim Tamil Nationale Alliantie op de website van Al Jazeera. Moslimorganisaties riepen hun president op Wirathu geen visum te geven, maar die deed dat toch. Hun Burmese geloofsgenoten liepen eerder al tegen hetzelfde probleem aan: de regering (en oppositieleider Aung San Suu Kyi) wilden de maatschappelijke verhoudingen niet op scherp zetten.

Lees verder na de advertentie
© afp
© reuters
© reuters

Deel dit artikel