Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De gekozen burgemeester wint terrein

Home

Romana Abels

© ANP XTRA

Een kwart van alle raadsleden is nu voor een gekozen burgemeester. Alleen CDA'ers zijn nog niet overtuigd van het nieuwe standpunt van hun partij

De steun voor een door burgers gekozen burgemeester groeit. Dat blijkt uit een vergelijking van de recente enquête van Trouw onder 2655 raadsleden, met eenzelfde enquête die vier jaar geleden werd gehouden. Was destijds 16 procent van de raadsleden voor een gekozen burgemeester, nu is dat 25 procent.

Volksvertegenwoordigers in het land lopen daarmee ver achter bij de landelijke politiek. Sinds het CDA in februari van dit jaar te kennen gaf dat ook zij nu voor de gekozen burgemeester zijn, is in de Tweede Kamer een ruime meerderheid voor. In de woorden van CDA-leider Sybrand Buma: "Dat schimmige systeem met een vertrouwenscommissie loopt op zijn laatste benen. We willen naar een open verkiezing".

Een grote meerderheid (bijna 70 procent) van de ondervraagde raadsleden houdt het het liefst op het huidige systeem, of op een democratischer variant daarvan. Nu is het zo dat een burgemeester door de Kroon wordt aangewezen, na advies van de gemeenteraad. In de praktijk wordt het advies van de raad altijd overgenomen. Dat vindt twee vijfde van de raadsleden een prima systeem. Bijna een derde opteert voor de variant waarin de benoeming ook formeel door de raad plaatsvindt.

Opvallend is dat de steun voor een gekozen burgemeester onder CDA-raadsleden amper groei vertoont, ook al kwam de landelijk leider tot een ander inzicht. In vier jaar tijd bekeerde slechts 2 procent van de CDA'ers zich tot de gekozen burgemeester. Vond eerst 16 procent het een goed idee, nu is dat 18 procent.

"Het bevreemdt mij ten zeerste dat mijn partij zich onlangs heeft uitgesproken voor een gekozen burgemeester", zegt bijvoorbeeld CDA-raadslid Van As uit Huizen.

"Het is een oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Het leeft totaal niet bij de bevolking. (...) De procedure schimmig noemen, zoals Sybrand Buma deed, vind ik een beetje populistisch overkomen en afbreuk doen aan de bevoegdheden van een democratisch gekozen gemeenteraad."

Deel dit artikel