Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De gaap van Amalia, en wat u verder gemist heeft

Home

Robin de Wever

© ap

Welke woorden sprak PvdA-Kamerlid Jutz Jacobi precies uit toen ze de eed aflegde? En hoe is het afgelopen met de republikeinse protesten? Een overzicht van al het koningsnieuws dat u misschien over het hoofd heeft gezien.

De gaap en de grijns
Als Kamerleden de eed afleggen kan prinses Amalia een gaap niet onderdrukken. Buiten de Nieuwe Kerk stijgt een gejuich op.

Even daarvoor krijgt Amalia de lachers al op haar hand als de voorzitter van de Verenigde Vergadering vertelt dat 'het inzicht over troonopvolging in de loop der jaren nog zal groeien'. Amalia begint direct te grijnzen.

De eed in het Fries
Lutz Jacobi verrast door de eed af te leggen in het Fries. 'Dat unthjit ik', zegt het PvdA-Kamerlid terwijl ze twee vingers opsteekt. Op Twitter vroegen sommigen zich af wat ze nu precies heeft gezegd. 'Dat ontken ik'? Of 'dat onthield ik'? Geen van beide dus. RTL Nieuws weet te melden dat de Friese gelofte in de meeste gevallen rechtsgeldig is, maar niét in het geval van een troonswisseling. Moet Jacobi het binnenkort overdoen?

De encyclopedie van wakker Nederland
Zoals wel vaker bij grote nieuwsgebeurtenissen was Wikipedia er snel bij. De online encyclopedie noemde Beatrix der Nederlanden binnen enkele minuten de vorst die 'van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 Koningin der Nederlanden' was. Gebruiker Hans Kamp paste het lemma vanochtend al om 10.04 uur aan, enkele seconden na de ondertekening van de akte der abdicatie. Kamp is daarna begonnen aan het lemma over koning Willem-Alexander. Dat is om 10.11 uur bijgewerkt.

Het republikeinse geluid
Het republikeinse tegengeluid klonk dinsdag maar mondjesmaat. Op het Waterlooplein waren volgens de gemeente 60 tot 70 betogers, de andere zes locaties bleven leeg. De Utrechtse activiste Joanna haalde vrijwel ieder nieuwsmedium toen ze tijdens de abdicatie werd opgepakt op de Dam. De politie liet haar na twee uur weer vrij. Onze verslaggever Hanne Obbink was erbij en zag het gebeuren.

De prinsessenjurkjes
Amalia, Alexia en Ariana droegen dinsdagochtend droegen jurkjes van het merk Pili Carrera. Het ANP weet te melden dat verschillende webshops de jurkjes te koop aanbieden. Op de website van Pili Carrera prijkt inmiddels een foto van de balkonscène met daaronder de tekst 'Pili Carrera bedankt het Nederlands koningshuis voor hun vertrouwen op deze bijzondere dag'.

Lees verder na de advertentie

De primeur uit Japan
Ook voor Japan waren de gebeurtenissen in Amsterdam vandaag bijzonder. De vrouw van de Japanse kroonprins Masako Naruhito vertoonde zich voor het eerst sinds jaren in het openbaar.

De interesse uit het buitenland
Ook buitenlandse media pakten uit met de troonswisseling. De Duitse krant Bild kleurde haar website oranje. Het Franse tijdschrift Paris Match kopte 'Nederland: de koningin is geabdiceerd, leve de koning!'.

© ap
© Paris Match
© Bild

Deel dit artikel