Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De Dumoulin-factor: uitstraling en eruditie in het roze

Home

Edo Sturm

© EPA

Lance Armstrongs erfenis mag dan overschaduwd zijn door zijn misstappen, de Lance Factor is van blijvende betekenis geweest voor de wielersport. Armstrong motiveerde en bewoog mensen. Tom Dumoulin heeft wat dat aangaat nog wel even te gaan. Wat niet wegneemt dat de voortekenen gunstig zijn, meent zijn directe omgeving. “Tom heeft uitstraling. Meer dan wie ook.”

Aike Visbeek zou met alle plezier een bloemlezing met observaties afsteken maar de tijd dringt een paar minuten voor de start van de dertiende Giro-etappe in Reggio Emilia. De ploegleider van Dumoulin beperkt zich tot een lyrische dwarsdoorsnede van zijn pupil. “Tom is een jongen met charisma. Een nuchtere Hollander, als ik die context in het geval van een Limburger mag gebruiken, die zeer serieus met zijn vak bezig is. Bij hem bespeur je amper grootheidswaanzin. Ik denk ook niet dat deze karaktereigenschap in de toekomst verandert. Hij zal zijn buren altijd blijven begroeten.”

Lees verder na de advertentie

Bennie Ceulen, persman bij Sunweb, oud-coureur en voormalig journalist, zag Dumoulin opgroeien in Sint-Pieter in Maastricht. Hij spreekt nog altijd over ‘ons dorp’ bijna honderd jaar na de annexatie door de veel grotere buur. De band die bij de amateurs begon tussen Ceulen en de bijna veertig jaar jongere drager van maglia rosa is alleen maar inniger geworden sinds hun weerzien in 2012 toen Dumoulin zijn Tour de France-debuut maakte voor de ploeg. “Het viel mij meteen op dat hij een enorm herstelvermogen heeft. En, dat is mij eigenlijk het meest bijgebleven, zijn ontwikkeling. Zijn drang om te willen en blijven leren is enorm.”

Tom had niks met wielrennen. Hij is dan ook betrekkelijk laat begonnen, op zijn zestiende pas.

Bennie Ceulen, persman bij Sunweb

Wielerhistorie

Een voorbeeld. Een paar dagen geleden kreeg Dumoulin de vraag of hij wist wie Coppi was. In de auto terug naar het hotel vertelde Ceulen hem over de rivaliteit tussen Bartali en Coppi die Italië na de Tweede Wereldoorlog zowat in tweeën spleet. “Ik heb een wielermuseum, dus ik heb Tom uitgelegd dat het op het WK in 1948 bij ons in Valkenburg tot een anticlimax kwam. Beiden wilden winnen, kregen tijdens de koers ruzie, lieten zich terugzakken en werden gediskwalificeerd.”

“Tom had niks met wielrennen. Hij is dan ook betrekkelijk laat begonnen, op zijn zestiende pas. Wielerhistorie interesseerde hem destijds amper. Ik wil mij inmiddels nog net niet zijn geschiedenisleraar noemen”, lacht Ceulen. “Met zijn carrière groeit ook Toms liefde voor de wielersport. Dat voedt zijn motivatie vermoed ik.”

Sunwebs routinier Laurens ten Dam verklaart de factor-vergelijking vooral door Dumoulins ongedwongen uitstraling. “Tom heeft dat losse, spontane zeg maar. Hij is misschien iets meer individualistisch. Dat heeft denk ik met Toms tijdrijden te maken. Hij is wat minder luidruchtig. Maar vooral niet minder sociaal.”

Het is eerlijk gezegd best leuk om voor hem mijn ballen eraf te draaien in de koers, zoals dat heet.

Laurens ten Dam over Tom Dumoulin

Ten Dam is op geheel ander vlak een ander steun en toeverlaat van de 26-jarige Dumoulin. “Van alle kopmannen heb ik met Tom de beste band. Het is eerlijk gezegd best leuk om voor hem mijn ballen eraf te draaien in de koers, zoals dat heet. Een paar jaar geleden zijn wij samen gaan trainen in Maastricht waar wij allebei wonen. Dan bouw je wat op natuurlijk, een appeltaartje onderweg, koffie afwerken. En ’s avonds komen we bij elkaar over de vloer.” Met Denis Menchov waarmee Ten Dam in 2009 de Giro won, trainde hij bijvoorbeeld nooit samen.” Dat wil niet zeggen dat Ten Dam geen trap minder deed. “Voor Menchov, Bauke (Mollema), Steven (Kruijswijk) en Robert (Gesink) deed ik ook mijn stinkende best.”

Erudiet

Alle drie zijn het over Dumoulins eruditie eens. Ceulen: “Tom is breed geïnteresseerd en een heel intelligente jongen.” Visbeek vermoedt dat Dumoulin zijn kennis op allerlei vlakken inzet: “Ik heb hem in deze Giro nog nooit zo relaxed meegemaakt eigenlijk.” Ten Dam: “Tom ontwikkelt zich nog dagelijks.”

Met die loodzware laatste week voor de boeg moeten we maar zien waar dit eindigt.

Aike Visbeek

Ceulen legt uit wat Dumoulin volgens hem voorheeft op andere coureurs. “Hij heeft een heel goeie uitstraling. Tom is sociaal. En niet onbelangrijk: hij ziet er goed uit en is welbespraakt.” “Zijn grote kracht is dat hij zelfvertrouwen en rust uitstraalt”, vult Visbeek aan.

Afgezien van de vergelijking met Armstrong die niet geheel toevallig in het voordeel van Dumoulin uitvalt, is de vraag of de Nederlander de leiderstrui tot aan Milaan volgende week weet te behouden. “Tom is in dit opzicht een onbeschreven blad. Ik noem het een ingecalculeerd avontuur omdat we wel op het roze rekenden maar met die loodzware laatste week voor de boeg maar moeten zien waar dit eindigt”, tast Visbeek in het duister. Ook voor Ten Dam is dit in een opzicht nieuw terrein. “Normaal blader ik het rondeboek niet door tot aan de rustdag. Gisteravond ben ik alvast begonnen vanwege al die bergetappes. Ik schrok er wel van.”

Gaviria wint opnieuw

De Colombiaan Fernando Gaviria heeft vandaag ook de dertiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Het was de laatste vlakke rit, van Reggio Emilia naar Tortona over 167 kilometer. Voor Gaviria was het de tweede ritzege op rij en de vierde in totaal in deze Giro.

De leidende positie van Tom Dumoulin kwam geen moment in gevaar. De Nederlander van Team Sunweb heeft een voorsprong van 2.23 minuten op de Colombiaan Nairo Quintana. Bauke Mollema staat derde. Morgen volgt een rit met aankomst bergop.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Tom had niks met wielrennen. Hij is dan ook betrekkelijk laat begonnen, op zijn zestiende pas.

Bennie Ceulen, persman bij Sunweb

Het is eerlijk gezegd best leuk om voor hem mijn ballen eraf te draaien in de koers, zoals dat heet.

Laurens ten Dam over Tom Dumoulin

Met die loodzware laatste week voor de boeg moeten we maar zien waar dit eindigt.

Aike Visbeek