Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De duivel trok door Puerto Alvira

Home

VIVIAN SEQUERA (AP)

PUERTO ALVIRA - De dorpspriester weet wie het is geweest. Het was de duivel in hoogsteigen persoon. Wie anders stuurde de moordenaars op het dorp Puerto Alvira af? Wie anders liet de 200 gewapende mannen op hun gemak een lijstje met zogenaamde aanhangers van de rebellen afwerken?

Het Colombiaanse gehucht zal nooit meer hetzelfde zijn, nadat een doodseskader van paramilitairen deze week twintig mannen en een zesjarig meisje afslachtten. “Toen ik die nacht naar bed ging, heb ik God gevraagd deze beesten op alle mogelijke manieren te straffen”, zegt priester Ernesto Diaz.

Puerto Alvira ligt 290 kilometer van de hoofdstad Bogota, op de drempel van het gebied waar de rebellen het voor het zeggen hebben. De moordenaars arriveerden om een uur 's middags in vijf vrachtwagens, en begonnen meteen met hun machinegeweren in de lucht te schieten.

Ernesto Diaz zag ze door een raampje van de pastorie. Het eerste wat hij dacht, was dat de geruchten die sinds juli circuleerden, waarheid gingen worden: Puerto Alvira zou ten voorbeeld worden gesteld. Een voorbeeld van het neerslaan van de rebellen en hun machtige cocaïneindustrie. De 2000 inwoners van het dorp zijn voor hun levensonderhoud van die coca-productie afhankelijk.

“Ze schoten, schreeuwden en sleurden iedereen uit hun huizen”, vertelt de priester. “Je kon geschreeuw en gehuil horen. Ze schoten op ieder die probeerde te vluchten.” De slachtpartij duurde tweeëneenhalf uur. En de moordenaars moordden niet alleen, maar martelden ook, met name de vermeende sympathisanten van de rebellen die op hun lijst stonden. Sommige dorpelingen werden met messen in hun keel gestoken en stikten in hun eigen bloed. Anderen, zwaargewond, werden met benzine besprenkeld en in brand gestoken.

De ongenode bezoekers roofden bovendien alles wat los en vast zat: televisies, videorecorders, sieraden, geld. Ook de motorfiets van de pastorie verdween in een vrachtwagen. Ze staken huizen en winkels in brand, sloegen met explosieven een krater in het midden van de landingsstrip bij het dorp en vernietigden het benzinestation voor de motorboten op de Guaviare-rivier.

De paramilitaire eenheden in het noorden van Colombia worden door de grote landeigenaren gesteund. Ze hebben in juli vorig jaar een bruggenhoofd geslagen in dit gebied. Woensdag beschuldigden zij de regering van president Ernesto Samper teveel concessies te doen om een vredesakkoord met de rebellen te kunnen sluiten. Ze kondigden een offensief aan tegen de 'narco-bandieten'.

Woede

De priester van Puerto Alvira is boos op de regering, maar om een heel andere reden. In januari stuurden meer dan vijftig inwoners een brief naar het federale bureau voor mensenrechten, waarin ze om bescherming vroegen tegen een paramilitaire aanval, die nadrukkelijk in de lucht hing. De hulp bleef echter uit.

“Niemand bekommert zich om ons”, zegt Cesar Chavez, een 60-jarige boer. Toen hij maandag naar Puerto Alvira fietste, werd hij door de vrachtwagens met de paramilitairen van de weg werd gedrukt. Bij zijn aankomst zag hij zwarte rookpluimen de lucht in kringelen. De aanvallers waren weer vertrokken.

Voordat ze weggingen, gaven de moordenaars de dorpsbewoners te verstaan dat ze acht dagen hadden om te vertrekken, anders zouden ook zij eraan gaan. Slechts enkelen hebben aan dat dreigement gehoor gegeven. “Als ze me vermoorden, vermoorden ze me. Maar ik ga niet weg”, aldus Chavez, die vroeger cocaïne verbouwde, maar zich nu heeft toegelegd op veeteelt.

Toch hebben sommige inwoners hun spullen gepakt. Ze wachten op vliegtuigen die hen kunnen meenemen. Er zijn toestellen genoeg geland, vol met journalisten, Rode-Kruismedewerkers, soldaten en een team juridische onderzoekers.

President Samper heeft zijn leedwezen uitgesproken over de tragedie. Maar geen enkele regeringsfunctionaris heeft de moeite genomen om persoonlijk naar Puerto Alvira te komen. “Ik weet niet wat er met dit land aan de hand is”, verzucht Chavez. “Het lijkt wel alsof het slaapt.”

Deel dit artikel