Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De 'Draken' doen het voor

Home

JOOST VAN EGMOND

Voetballers Bosnië gaan voor elkaar door het vuur, een zeldzaamheid in het verdeelde land

De metaforen lagen er dik op na de WK-kwalificatie door het Bosnische voetbalelftal (dankzij een zege op Litouwen: 0-1). Voetballend kan Bosnië het dus wél: een eenheid vormen en zichzelf verbazen met zijn eigen kunnen. "Politici moeten daar een voorbeeld aan nemen", kopte Eurocommissaris Stefan Fuele de niet te missen kans in.

Fuele weet waarover hij praat. Al jaren probeert hij als Eurocommissaris te bereiken wat coach Safet Susic is gelukt. Bosniërs zover te krijgen om in het belang van Bosnië te werken.

Zelden kijkt iemand naar Bosnië als een land waar ongecompliceerd goede voetballers vandaan komen. Het beeld van een staat waar niets werkt, waar rivalen liever samen ten onder gaan dan een compromis sluiten, kleurt alles.

En met reden. Nog geen twee jaar geleden werd deze zelfde gouden generatie beroofd van de kans op EK-kwalificatie door zijn ruziemakende bestuurders. De bond kon het niet eens worden of een Kroaat, een Serviër of een moslim voorzitter moest worden en de Uefa schorste Bosnië vervolgens.

Waar het voetbal toen de metafoor was van het verdriet van Bosnië, vertegenwoordigt het nu de hoop. Voor de laatste thuiswedstrijd, afgelopen vrijdag tegen voetbaldwerg Liechtenstein, lagen fans een nacht in de rij om kaartjes te krijgen. "De Draken, het nationale elftal, zijn het enige pluspunt van Bosniër zijn", zegt Vahadin Uzicanin na een doorwaakte nacht. "Ze zijn de enigen die hun zaken op orde hebben." Een menigte andere jonge werklozen knikt instemmend.

Dat Bosnië uitpuilt van het voetbaltalent is al langer bekend. Spelers als Edin Dzeko en Miralem Pjanic maken het bij grote clubs als Manchester City en AS Roma. Maar wat nieuw is, is dat Bosnië ook de vruchten plukt van zijn talent. Het land heeft zich stevig op de kaart van het internationale voetbal geplaatst. Misschien wel de grootste erkenning is dat speler Edin Dzeko is gekozen in het ultieme elftal uit de hele Europese kwalificatiegroep.

Bosnië speelt creatief en met charme, maar ook degelijk. De spelers gaan voor elkaar door het vuur. Dat is op alle terreinen zeldzaam in dit land, en ook in het voetbal. Dat is iets om bij stil te staan en te vieren.

'Voetbal zonder bijsmaak', kopte de toonaangevende krant Oslobodjenje in een commentaar. Het heeft ook een advies aan alle Bosniërs die zich alweer afvragen wat Brazilië komende zomer zal brengen: "Ontspan, en geniet ervan."

Talenten weten Bosnië weer te vinden
Bosnië heeft in de loop der jaren veel goede spelers 'verloren' aan het buitenland. Het emigratiecijfer was altijd al hoog, zoals in de gastarbeidersgolf van de jaren zestig en zeventig, die maakte dat Zlatan Ibrahimovic in Zweden geboren werd. De sterspeler heeft nooit overwogen om voor Bosnië uit te komen. Een nieuwe golf emigranten kwam met de oorlog, begin jaren negentig. Die bracht destijds de zevenjarige Haris Medunjanin naar Nederland. Als groot talent speelde hij een belangrijke rol in de successen van het Nederlands jeugdelftal onder coach Foppe de Haan. Nooit geselecteerd voor het 'grote oranje', kon hij een paar jaar geleden de overstap maken naar de Draken. "Ik ben geboren in Sarajevo. Bosnië is al tijd mijn keus geweest", motiveerde de huidige speler van Gaziantepspor in Turkije destijds zijn beslissing.

Deel dit artikel