Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De 'communicatief verantwoorde' val van Henk Mouwe

Home

ROP ZOUTBERG

BUSSUM - Zijn portret werd deze zomer al uit de hal van het NCRV-gebouw gehaald, en vervangen door dat van Jochem van Gelder. Gewezen NCRV-presentatrice Lisette Hordijk zei erover tegen Henk Mouwe: “Wat erg eigenlijk, dat je daar hangt. Je kunt ook weer weggehaald worden.”

De parallel tussen Lisette Hordijk en Henk Mouwe lijkt snel getrokken. Hordijk en haar toenmalige collega Thari Schröder verdwenen in 1991 als NCRV-omroepsters, met als reden dat hun gezichten te oud voor de omroep werden.

Maar de vergelijking met Lisette Hordijk gaat niet helemaal op. De aanleiding voor het conflict tussen Mouwe en de NCRV is presentatiewerk voor radio. En bovendien bleef Mouwe met de vraag achter, waarom hij eigenlijk weg moest.

Plezier Aanvankelijk dacht Henk Mouwe nog dat het niet waar kón zijn. Hij werkte al 22 jaar met 'waanzinnig veel plezier' voor de NCRV. Mouwe was er presentator, panellid en samensteller van NCRV-programma's als 'Woordroof', 'Zo vader zo zoon', 'Matineus met Mouwe' en 'Verre Vrienden'.

De Hilversumse kantonrechter besloot vorige week de arbeidsovereenkomst tussen Mouwe (43) en de NCRV te ontbinden. De rechter zag het als enige oplossing voor het conflict tussen beide partijen.

Eind mei begon het gerommel. Mouwe had een 'complimenteus' waarderingsgesprek achter de rug waarin hij werd geprezen om zijn professionaliteit. Met zijn chef J. Jongewaard sprak hij over het nieuwe Radio 2-programma tussen 2 en 5 uur. Mouwe had daar belangstelling voor.

Een vervolggesprek met Jongewaard veranderde alles. “Ik kreeg te horen dat ik niet genoeg 'kleur' had, en dat mijn imago keurig was, maar niet echt prikkelend. Ik was afstandelijk. Om die redenen was besloten op zoek te gaan naar een andere presentator. De slotsom was dat ik alleen het zaterdagochtendprogramma mocht doen.” Dat was onverteerbaar voor Mouwe. Hij meldde zich ziek. “Ik zag het als een degradatie.”

Eind juni ontving hij een brief van adjunct-directeur H. Hemink. “Mocht je besluiten af te haken zullen we een communicatief verantwoorde contractbeëindiging regelen”, schreef Hemink, die verder geen parallel zag met de affaire rond Lisette Hordijk.

Mouwe: “Ik was helemáál niet van plan de NCRV te verlaten. Een 'communicatief verantwoorde contractbeëindiging', wat is dat? Zwijggeld? Bovendien nam hij geen moment de woorden van Jongewaard terug.” En Hemink stuurde een nieuwe brief: of hij con amore zijn werk hervatte? Zand erover, dacht Mouwe en meldde dat hij de discussie als gesloten beschouwde.

Takenpakket Maar in augustus kreeg Mouwe van zijn chef Jongewaard zijn nieuwe takenpakket per september voorgelegd. Daarin had Mouwe geen werk als televisiepresentator en mocht hij voor de radio nog maar 32 uur werken. Mouwe: “Het betekende dat ik terug ging naar het niveau van tien jaar geleden.” Hij besloot de eer aan zichzelf te houden en verzocht om een einde van zijn dienstverband.

En hij deed nog iets anders. Mouwe haalde zijn cd's en platen, die nog in het NCRV-gebouw stonden, met zijn zwager op. Het werd hem door de omroep niet in dank afgenomen, aangezien men het platenmateriaal als NCRV-eigendom zag. Personeelschef C. Koren kondigde aan bij justitie aangifte te doen van diefstal, en algemeen directeur A. Duijser liet weten dat Mouwe de bedrijfsvoering ernstig in gevaar had gebracht. Het vormde de aanleiding voor Mouwe naar de rechter te stappen om een ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst af te dwingen.

Directeur Duijser krabbelde terug, en verontschuldigde zich per brief Mouwe ten onrechte te hebben beschuldigd van diefstal. Hij wilde Mouwe 'volledig rehabiliteren'. Mouwe: “Je moet van een andere planeet komen om te geloven dat de verhoudingen dan niet verstoord zijn. Iedereen dekte iedereen af.”

Slechts twee collega's belden hem op om te vragen hoe het hem ging. Mouwe: “De rest was bang dat hen hetzelfde zou overkomen. Al eerder verdwenen secretaresses rechtstreeks in de vut, werd Skip Voogd (de levenspartner van Mouwe, red.) na 29 jaar het gebouw uitgescholden. De NCRV besloot tot stilzwijgen, opdat er zo min mogelijk rotzooi naar buiten kwam.”

Mouwe zegt blij met de uitspraak van de kantonrechter te zijn. “In zijn uitspraak bleef de rechter tussen de partijen in staan, maar hij zei ook dat de NCRV geen schoonheidsprijs voor haar beleid verdiende.” Grimmig: “De 'C' in de naam van de omroep staat niet meer voor christelijk, maar voor een corrupt personeelsbeleid. Ik gun niemand de hel waar ik ben doorgegaan.”

Hij onderhandelt nu, over presentatiewerk voor Omroep Gelderland en de Duitse televisiezenders WDR en RTL. Mouwe lacht even. “Ik heb mijn ouders ervan proberen te weerhouden om na 46 jaar hun lidmaatschap van de NCRV op te zeggen. Ze hebben het toch gedaan.”

Adjunct-directeur Hemink betreurt het vertrek van Mouwe. “Het voert te ver de woorden van Henk Mouwe tot in detail te corrigeren. Henk koos voor weggaan. Het zegt genoeg dat de rechter concludeerde dat geen der partijen in overwegende mate een verwijt viel te maken.”

Deel dit artikel