Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De 'chaosdagen' zijn begonnen, 15 arrestaties

Home

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Een kleine honderdvijftig jongeren hebben gisteravond in de binnenstad van Amsterdam vernielingen aangericht. Ze trokken vanaf de Nieuwmarkt naar de Utrechtsestraat, met de bedoeling naar het Frederiksplein te gaan, waar maandag en dinsdag de Eurotop plaatsvindt. De jongeren, sommigen met bivakmutsen op, braken onder andere vlaggenmasten af en vernielden autoruiten.

De Amsterdamse politie stuurde meteen de ME en enkele aanhoudingseenheden. Minstens vijftien personen zijn gearresteerd. De anderen keerden verspreid terug naar de Nieuwmarkt, waar het gisteravond laat rustig was.

De demonstratie, die deel uitmaakt van de 'chaosdagen', begon rustig, om ongeveer half acht. Circa tachtig punkers verzamelden zich op de Nieuwmarkt en dronken, aten, praatten en rookten. Politieagenten keken ontspannen toe. Zo'n honderd demonstranten begaven zich tegen negen uur naar het Weteringcircuit, anderen gingen naar het Museumplein waar ze in de tuin van het Stedelijk Museum gingen zitten.

De 'chaosdagen', die in Duitsland al vaker zijn gehouden, zijn onlangs aangekondigd op Internet en op in Amsterdam aangeplakte affiches.

Aangekondigde acties rond de Eurotop zijn verder het lila verven van het Paleis op de Dam en aanslagen op politiebureaus, metrostation Nieuwmarkt en het hoofdkantoor van de ABN Amro.

Deel dit artikel