Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De beste redenen om iemand te ontvrienden

Home

Nienke Schipper

De frustraties van mannen met een midlifecrisis. © Playboy

Een timeline overladen met like's op pagina's van schaars geklede dames, geplaatst door middelbare mannen met een midlifecrisis. Dat zou een goede reden kunnen zijn om de betreffende heren eens flink te 'ontvrienden'. Maar volgens een onderzoek van wetenschappers aan de universiteit van Cambridge zijn andere factoren toch doorslaggevender om een vriendschap te beëindigen op Facebook.

'Privacy is dood!' Dat is de lijfspreuk van Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. Dat is duidelijk want alles wat je op Facebook doet is zichtbaar voor je vrienden. En een mogelijkheid om dat te voorkomen is er niet, anders dan een vriendelijk verzoek aan je vrienden om hun abonnement op jouw reacties en likes op andere facebookpagina's te stoppen. Het is dus wijs om niet te snel op de 'like-knop' te drukken; al jouw likes vervuilen ook de timelines van je vrienden. Voor je het weet heb je geen Facebook-vriend meer over.

Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken gedaan naar de oorzaken van het beëindigen van relaties op Facebook. De meesten zijn gebaseerd op vragen en niet zozeer op metingen. Van de zes belangrijkste redenen om iemand te ontvrienden zijn er vier inderdaad gerelateerd aan de online acties van de persoon: te veel, te oninteressante of zelfs te onbehoorlijke posts, onbehoorlijke reacties (de like's van wulpse dames) of het feit dat ze via hun Facebookpagina iets probeerden te verkopen. Slechts twee van de zes redenen waren toe te schrijven aan offline gedrag: ik ken iemand eigenlijk niet zo goed of de aard van de vriendschap was veranderd.

De onderzoekers van de unversiteit van Cambridge besloten om deze beweringen eens te toetsen aan een meting. Ze onderzochten 34.012 Facebook-relaties en de persoonlijkheden van de mensen die er achter zaten.

Het blijkt dat de online ergernissen maar één kant van het verhaal zijn. Van onze echte vrienden kunnen we kennelijk nog vrij veel hebben, er zijn andere factoren die belangrijker zijn voor het beëindigen van een relatie. Facebookrelaties zonder gezamenlijke vrienden, waaronder  tenminste één vrouwelijke, zijn gedoemd te mislukken. Ook een te groot leeftijdsverschil is een risicofactor. Tot slot zijn er nog de karaktertrekken die doorslaggevend zijn om iemand te ontvrienden: met iemand die te neurotisch of te introvert is houden we het online niet lang uit.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie