Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De best gelezen verhalen van 2014: geen kittens, nauwelijks seks

Home

Seije Slager

© Trouw
2014

Welke verhalen werden dit jaar op onze site het best gelezen? Seije Slager, chef digitaal van Trouw, zette ze op een rijtje, en kwam tot de geruststellende conclusie: u, lezer, lijkt wel een beetje op ons, redacteuren.

Wie de jaaroverzichten op de grote televisiezenders en de grote nieuwssites bekijkt, zou kunnen denken dat Nederland het er wel zo'n beetje over eens is wat belangrijk nieuws is. Nieuws, dat is bijvoorbeeld: de opstand in Oekraïne, de halve-finaleplaats van Oranje op het WK, het neerstorten van  de MH17, de bijna-kabinetscrisis over de zorgwet.  

Toch, als wij een blik werpen op de statistieken van onze site, en kijken welke verhalen het populairst waren, dan doemt er ineens een heel ander jaaroverzicht op.

Ja, natuurlijk las u ook gretig over Poetin, over voetbal en over politiek Den Haag. Maar de echte hits op onze site laten een andere kant van het nieuws zien. En nee, cultuurcritici, wees gerust, dan hebben we het niet over die twee beruchte pijlers van het internet: seks en kattenfilmpjes. In onze hitparade staan stukken over werkdruk in het onderwijs, ontwikkelingssamenwerking, en opvoeding.

En, vooruit, er zat ook een verhaal over seks tussen. Maar, ter verdediging van uw massale geklik, dat was een diepgravend interview over wat wij wel en niet begrijpen van de vrouwelijke lust.  

Dit is onze top acht van dit jaar:

1. We ontnemen kinderen de kans om zichzelf te ontdekken
Het belang van vrij spelen wordt onderschat door ouders, waarschuwt de Amerikaanse psycholoog Peter Gray. 'Ouders die er steeds bovenop zitten, doen hun kind tekort.'

2. Hoe ik mislukte als leraar
Journalist Mark van der Werf werd meester op een basisschool. Anderhalf jaar later gooit hij het bijltje erbij neer. 'Ik ben naïef geweest.'

3. Rotterdam, ineens een van de hipste steden op aarde
Voor Rotterdammers was het prima dat buitenstaanders hun stad niks vonden. Bleven ze lekker onder elkaar. Maar nu verklaren zelfs de New York Times en de Rough Guide de stad tot hip.

4. Generatie Y is niet lui, maar moe van de excellentiedruk
Jongeren krijgen constant te horen dat ze moeten excelleren, geen genoegen mogen nemen met zesjes. Ze krijgen het verwijt lui te zijn als ze daar voor passen. Maar dat is onterecht, want ze maken andere keuzes dan hun ouders. Niet meer voor rijker, meer en groter.

5. Wat gebeurt er als je leraren 125.000 dollar per jaar geeft?
Wat als je al het geld dat je als school hebt, stopt in de leraar? Met dat idee werd in 2009 in New York City The Equity Project opgestart. De basis van het experiment: een jaarsalaris van 125.000 dollar voor de leraren. Wat zijn de resultaten voor leerling en leraar na 5 jaar topinkomens in het onderwijs?

6. Er is zeker wat mis met al die westerse vrijwilligers
Westerse vrijwilligers die zich storten op arme landen, wat is daar mis mee? Veel, betoogt Mark Franken van Movisie. 'Dit kan toch nooit de bedoeling zijn?'

7. Israël woest over 'absurde' boycot
'Absurd' en 'volstrekt eenzijdig' noemt het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken de boycot door twee supermarktketens in Nederland. "En het gaat zeker de Palestijnen niet helpen."

8. Monogamie nekt het vrouwelijk libido
Een man die over vrouwelijke seksualiteit schrijft? Expert Daniel Bergner bewijst in 'Wat willen vrouwen?' dat het kan. Zijn stelling: monogamie mag in het Westen een ideaal zijn, maar het doodt het vrouwelijk libido.

Wat zegt deze hitparade over de lezers van trouw.nl?  

Ten eerste: U heeft weinig met korte, schreeuwerige nieuwsberichten, en leest liever langere, opiniërende en analyserende stukken. Dat zijn toevallig ook de verhalen die wij het liefst brengen: geen incidenten aanstippen, maar trends belichten. Natuurlijk, u kunt bij ons ook het laatste nieuws lezen, wij schuwen de waan van de dag niet, maar wij zijn ook niet van plan om de concurrentie met nu.nl aan te gaan. Ieder het zijne.  

Ten tweede: u bent soms wel wat zwaar op de hand. Een voorbeeld: het was een feestelijke zomer, met onverwachte successen voor het Nederlands Elftal. Maar wat was het best gelezen voetbalverhaal op trouw.nl? 'Voor sommigen kan Oranje beter niet doorgaan', waarin onze sportcolumniste Marijn de Vries uitlegde hoe verlies van het Nederlands Elftal leidt tot een stijging van huiselijk geweld. We herkennen deze neiging van u eerlijk gezegd ook een beetje bij onszelf. Al proberen we er wel voor te waken om niet in permanent somber gepeins te verzakken.

Ten derde: u bent soms wel wat op uzelf gericht. Veel verhalen werden groot, doordat u ze massaal deelde op sociale media. En met dat delen probeerde u iets over uw eigen identiteit te zeggen: bijvoorbeeld dat u een trotse Rotterdammer bent. Of de opening van de Markthal nu echt de op twee na belangrijkste gebeurtenis van het jaar was, we wagen het te betwijfelen... Maar aan de andere kant, het verhaal 'Rotterdam, ineens een van de hipste steden op aarde' was een vrolijke blik op een zelfbewuste stad, en dat kan, gezien het vorige punt, zeker geen kwaad.  

Bovendien, ten slotte: u maakt zich toch eerst en vooral zorgen over de wereld om u heen. Dat verklaart uw voorliefde voor verhalen die bijvoorbeeld gaan over onderwijs, opvoeding en ontwikkelingssamenwerking. Hoe zorg je ervoor dat leraren niet ten ondergaan aan de werkdruk? Hoe voed je kinderen op? Is het wel zo nobel om vrijwilligerswerk in Afrika te gaan doen, of richt je daarmee vooral schade aan?  

Het zijn ingewikkelde vragen, zonder directe nieuwsaanleiding of eenduidig antwoord. U zult ze niet tegenkomen in de meeste jaaroverzichten. Maar ze zijn wel belangrijk om de wereld om ons heen te begrijpen, en te veranderen.  

We zijn, kortom, als redactie blij dat u onze lezer bent. En hopelijk geldt het omgekeerde ook. In 2015 nog meer dan in 2014, want dan hopen wij belangrijke veranderingen door te voeren in onze site, die het soort verhalen dat wij graag schrijven, en die u graag leest, nog beter in de etalage te zetten.

Deel dit artikel