Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De belangstelling voor circusopleidingen is groot

Home

door Mariëlle Wiemer

Nederland krijgt een tweede hbo-opleiding tot circusartiest. In september dit jaar begint de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg een circusopleiding.

De Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam biedt al zo’n opleiding, Circus Arts. Aan belangstelling van aankomende studenten is geen gebrek. Er is genoeg animo voor artiestenopleidingen. Dat bleek na uitgebreid onderzoek dat beide scholen afzonderlijk deden voordat ze begonnen met hun hbo-opleidingen. De nieuwe circusopleiding in Tilburg besteedt naast de traditionele circuskunsten als jongleren en clownerie ook aandacht aan technieken als break-dance, mime, beweging, ’performance art’ en objectenwerk.

Volgens Annemarie Pijnappel van de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg sluit de circusopleiding naadloos aan bij de andere studierichtingen op de school. „Omdat het moderne circus tegenwoordig zo gevarieerd is, wordt het belangrijk dat we onze studenten met verschillende disciplines van het vak in aanraking laten komen. Dit kan uitstekend op een hogeschool voor de kunsten.”

Guido Severien, coördinator van de opleiding in Rotterdam vraagt zich af of er na het afstuderen ook genoeg vraag is naar nieuwe mimespelers, koorddansers en acrobaten. Severien is bang dat het aanbod van artiesten de vraag straks zal overstijgen nu er een tweede opleiding bijkomt. „Daarom is de internationale markt voor dit vak heel belangrijk, omdat er in het buitenland veel meer werk te vinden is op dit gebied. Om deze reden werken wij ook samen met de ücole Supérieure des Arts du Cirque in Brussel. Dan raken de studenten al iets internationaler georiënteerd.”

De opleiding is zwaar, waarschuwt Annemarie Pijnappel van de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Studenten moeten zich realiseren dat de opleiding een compleet nieuwe levensstijl eist.

„Het is een fysiek heel zwaar beroep. Als student krijg je daar al echt mee te maken tijdens de schooluren van ’s ochtend negen tot ’s avonds zes. Ook theorielessen moeten worden gevolgd. Anatomie, circusgeschiedenis en kunstbeschouwing zijn belangrijke vakken.”

Deel dit artikel