Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De arrestatie was bijna een opluchting

Home

Pauline Valkenet Romana Abels

Nederlandse dierenrechtenactivisten, schrijft een verontruste BVD in het jaarverslag, zijn bezig te verharden. Het is niet uitgesloten dat Nederland te maken krijgt met een golf van aanslagen zoals buurland België die al eerder meemaakte. Vandaag staan daar twee hoofdverdachten voor de rechter. Overigens: ze hebben spijt.

Ze waren geliefden. Geert Waegemakers en Anja Hermans, beiden afkomstig uit het krakersmilieu van Antwerpen werden op 7 oktober 2000 gearresteerd. Geert (30) werd met zijn vriendin Anja (21) op heterdaad betrapt toen ze de auto van een Belgische onderzoeksrechter in brand probeerden te steken. Hij had de gastank al met benzine overgoten en er een lucifer bijgehouden. Maar het tweetal was gevolgd. De politie rekende de activisten in en bluste het vuur.

Hermans en Waegmans waren geen onbekenden van de politie. De dag na hun arrestatie moesten ze meteen al voor het gerecht verschijnen voor het meewerken aan aanslagen van het Belgische dierenbevrijdingsfront ALF. Anja Hermans had namelijk op televisie verteld dat zij een McDonaldsrestaurant in brand had gestoken, uit protest tegen het leed dat koeien wordt aangedaan voordat zij hamburgers worden. ,,Wat wij doen is geen terreur'', zei een slecht vermomde Hermans. ,,Het gehuil van koeien en varkens die in een te kleine vrachtwagen naar het slachthuis worden vervoerd, dat is terreur voor ons.''

Vandaag staan de twee dierenrechtenactivisten terecht. Ze zijn beschuldigd van in totaal zeventien aanslagen op diverse doelen.

Voor België gold het dierenbevrijdingsfront, dat zijn naam ontleende aan de Britse zusterorganisatie Animal Liberation Front (ALF), een tijd lang als 'de gevaarlijkste terroristische beweging van het land'. Tussen 1998 en 2000 leed het land onder een golf van aanslagen op McDonalds-restaurants, slachterijen en vleesverwerkende bedrijven. Steeds opnieuw ging het om brandstichting.

Het Animal Liberation Front werd in 1972 in Engeland opgericht als een beweging die het onrechtvaardig vond dat dieren door mensen worden onderdrukt en misbruikt. Hun doelstellingen bestonden en bestaan nog steeds uit het bevrijden van mishandelde en misbruikte dieren uit laboratoria en het toebrengen van economische schade aan hen die profiteren van de uitbuiting van dieren.

Daarbij, zeggen de bevrijders, wordt geen geweld tegen mens of dier gebruikt. Brandstichtingen (een dikke handleiding voor het stichten van een goede brand wordt via internet verspreid) vallen volgens de dierenbevrijders niet onder geweld. Maar binnen het ALF in Amerika en Groot-Brittannië ontwikkelden zich wel gewelddadige takken, die echter in Nederland en België nog niet van zich hebben laten horen.

In België lijkt het er veel op dat het ALF met de arrestatie van Hermans en Waegemans is opgerold. Sinds 2000 hebben daar geen aanslagen meer plaatsgevonden. Toch duurde het bijna twee jaar voordat de twee in de kraag konden worden gevat. Al in 1998 had Hermans op televisie haar beketenis gedaan. Ondanks haar vermomming was ze snel herkend en opgepoord. Drie undercoveragenten ontdekten vervolgens dat Hermans betrokken was bij meer brandstichtingen. Een van hen schreef waarschuwde dat zij het zeer explosieve Semtex bij een aanslag wilde gebruiken. Een ander rapporteerde dat ze tegen een vriendin bekende: 'Ik bén het ALF'.

De eerdere zaken leverden Hermans en Waegemans al ieder twee jaar celstraf en een verplichte psychiatrische behandeling op.

Hermans, een meisje met piercings en dreadlocks, is een doorgewinterde actievoerster. Al heel jong was ze actief in het wereldje van anarchisten, punkers en krakers. In de Belgische krant De Standaard wordt ze beschreven als een soort 'anarchistische moeder Theresa'. Daklozen konden bij haar thuis overnachten, ze voerde actie voor een autovrije stad. Maar ze wordt ook verdacht van brandstichting bij het secretariaat van het Vlaams Blok.

Sinds hun arrestatie twee jaar geleden, is het tweetal gaan twijfelen. Sympathie voor het dierenbevrijdingsfront hebben ze niet meer. Hun relatie is ook voorbij.

Anja Hermans ontkent de aanslag op de onderzoeksrechter. Dat ze ooit op tv steun betuigde aan dierenbevrijdingsacties, betreurt ze.

Geert Waegemans lijkt opgelucht dat hij nu vastzit. ,,Als dierenrechtenactivist wil ik duidelijk maken dat mensenrechten voor mij het allerbelangrijkst zijn'', schrijft hij in een korte verklaring in het anarchistische blad 'De Nar'. ,,Ik ben erzelf nog niet uit of ik spijt moet betuigen of niet. Misschien ben ik wel blij dat het voorbij is, want er zou wel eens iets misgelopen of iemand gekwetst kunnen zijn, wat wel het laatste is wat ik wilde.''

Vandaag moeten ze opnieuw voorkomen, als verdachten van nog eens zeventien aanslagen die in naam van het ALF werden gepleegd. De openbare aanklager heeft al gesteld dat hij de verdachten als terroristen beschouwt, zelfs al zijn er dan geen doden of gewonden gevallen. ,,Ecoterroristen zijn het. Het is een wonder dat ze geen slachtoffers maakten.''

Deel dit artikel