Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De aangespoelde peuter die de wereld schokte

Home

Nienke Schipper

De aangespoelde peuter op het strand van Bodrum. © AP

Bijna drieduizend werden er vandaag gered, maar niemand weet precies hoeveel vluchtelingen er niet de overkant bereikten. Het beeld van het verdronken jongetje dat aanspoelde op de Turkse kust deed de wereld beseffen wat vluchten echt betekent.

Een aangespoelde peuter op het strand bij Bodrum in Turkije, met een rood T-shirt, een korte broek en kleine schoenen werd vandaag het gezicht van alle bootvluchtelingen die Europa proberen te bereiken.
Het beeld maakte veel emoties los op internet en werd duizenden keren gedeeld op sociale media. Het maakt in één keer duidelijk welke ontberingen de vluchtelingen doormaken die het oude continent proberen te bereiken.

Het jongetje zou Aylan Kurdi heten en afkomstig zijn uit Kobani, een Koerdische stad in het noorden van Syrië, nabij de grens met Turkije. Om Kobani wordt al maanden hevig gevochten tussen terreurbeweging Islamistische Staat en PYD, de Syrische tak van de PKK. Aylan zou drie jaar oud zijn geweest en zijn opgegroeid in een omgeving van oorlog.

Iconisch beeld
Met ongeveer twintig anderen was hij per boot op weg van Turkije naar Griekenland. Een fotograaf zag de peuter liggen. Eerst op zijn buik in de branding bij Bodrum in Turkije, daarna in de armen van een hulpverlener.

De vluchtelingen vanuit het Midden-Oosten zorgen al maanden voor een stroom berichten over vluchtelingendrama's. Chaos bij de grens van Macedonië, gestrande migranten voor een gesloten station in Boedapest, een truck vol gestikte vluchtelingen in Oostenrijk en dagelijks de berichten over mensenhandelaren die gammele bootjes volproppen met radeloze vluchtelingen. Toch is er vaak een iconisch beeld voor nodig om de ernst van een situatie te beseffen.

Lees verder na de advertentie
© REUTERS
In de armen van de hulpverlener. © afp

Deel dit artikel