Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

De 40-urige werkweek rukt op

Home

redactie buitenland

* In Frankrijk, Duitsland en Nederland is verlenging van de werktijd volop in discussie.

Het begon met twee Siemens-vestigingen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Onder dreiging van verplaatsing van de bedrijven naar Midden-Europa gingen vakbond en personeel akkoord met verlenging van de werkweek tot 40 uur zonder loonsverhoging. Bij andere Siemens-vestigingen blijft de oude, kortere werkweek van kracht.

In Nederland heeft Smead, buiten de vakbond om, rechtstreeks met het personeel afgesproken de werkweek in twee vestigingen te verlengen tot 40 uur, zonder loonsverhoging. Het personeel in Coevorden blijft echter 38 uur werken; daar wees een meerderheid een langere werkweek af.

In Frankrijk is bij de Duitse toeleverancier van de autoindustrie Bosch afgesproken de werkweek met een uur te verlengen tot 36 uur zonder loonsverhoging. Dat gebeurde na de dreiging met verplaatsing van werk naar Tsjechië. President Chirac heeft opgeroepen tot een soepeler omgang met de 35-urige werkweek.

Bij het autoconcern Daimler-Chrysler in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg is nu afgesproken dat circa 20000 mensen die werken in onderzoek en ontwikkeling weer 40 uur kunnen gaan werken. Maar dan wordt het loon dienovereenkomstig verhoogd. Personeel bij dienstverlenende afdelingen moet vanaf 2007 39 uur gaan werken en krijgt daarvoor geen loonsverhoging. Industriewerknemers van Daimler-Chrysler leveren hun pauzes in.

Het Zwitserse Nestlé en farmaciereus Bayer willen hun werknemers in Duitsland langer laten werken zonder extra loon.

Deel dit artikel