Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Darth Vader mag niet meedoen aan Oekraïense verkiezingen

Home

© epa

De Oekraïense 'Darth Vader', vertegenwoordiger van de Oekraïense Internet Partij (UIP), mag zich niet kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen van 25 mei. Zijn registratie is niet geaccepteerd: hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Dat meldt de Britse nieuwssite Metro.

Tijdens de protesten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev dook de figuur van Darth Vader, een beroemd karakter uit de Star Wars-films, meermaals op. De man (van wie de echte naam onbekend is) stelde zich later kandidaat voor het presidentschap. 

Gehuld in zwart kostuum met bijpassende cape en masker gaf Darth Vader destijds een toespraak voor zijn aanhangers: 'Alleen ik kan een imperium maken van een republiek, oude glorie herstellen en verloren gebieden terug laten keren', sprak hij. 'Ik zal de trots voor dit land herstellen.' Vader beloofde verder de Oekraïense grenzen te beschermen en Sith (de taal van Star Wars) tot tweede officiële taal van Oekraïne verheffen. Ook is hij voorstander van salarisverhoging.

Even werd gedacht dat de verschijning van Darth Vader een truc of een grap was van de Russen om de Oekraïense verkiezingen in de war te sturen. Maar alle documenten en 165.000 euro aan inschrijvingsgeld werden netjes aangeleverd om mee te kunnen doen aan de verkiezingen.

Uiteindelijk mag de man toch niet deelnemen. Hij wordt ervan verdacht gelogen te hebben over zijn naam.

Lees verder na de advertentie
Leden van de Internetpartij houden een congres. © REUTERS

Deel dit artikel